poniedziałek, 18 lipca 2016

Zupa krem rzodkiewkowa

Rzodkiewkowa to typowo wiosenna zupa - podawana na ciepło jest pyszną alternatywą dla chłodników, na które jeszcze przyjdzie sezon. Przyznajemy, że trochę się spóźniłyśmy z dodaniem tego przepisu, ponieważ lato trwa w najlepsze, ale lepiej późno niż wcale :). Właśnie dzisiaj, w pochmurny i zimny poniedziałek chętnie sięgniemy po miskę tej kremowej, delikatnej i rozgrzewającej zupy.  Spróbujcie, bo przygotowuje się ją w ekspresowym tempie i smakuje pysznie.


Składniki:

pęczek rzodkiewek
2 ziemniaki
1/2 zielonego ogórka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
pół pęczka koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż je przez chwilę na roztopionym maśle, mieszaj co jakiś czas, żeby rzodkiewki się nie przypaliły.



2. Gdy ziemniaki w bulionie zmiękną, dołóż do nich rzodkiewkę i startego na tarce ogórka (razem ze skórką). Całość wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj posiekany koperek i zapraw zupę śmietaną (w kubeczku rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej całość do zupy), przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i od razu podawaj udekorowaną rzodkiewką i koperkiem.

Nasze oceny:

Basia: Pyszna, wiosenna zupa, o delikatnym kolorze i intensywnym aromacie. Smakowała całej mojej rodzinie. Moja ocena: 9/10.

Julka: Zupa z rzodkiewek o dziwo zasmakowała mi bardziej niż podejrzewałam ;) Nawet dodatek koperku nie jest taki zły. Całość po zmiksowaniu smakuje podobnie do zupy ogórkowej :) Takie niespodzianki smakowe lubię. Moja ocena: 8/10.

5 komentarzy:

  1. jaka ciekawa zupa, naprawdę fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. krem rzodkiewkowy widzę po raz drugi i drugi raz mnie zaskoczył, bo raczej to warzywo kojarzy nam sie zupełnie inaczej:)
    chyba jednak spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe - chyba nigdy bym nie pomyślała, żeby z rzodkiewki zrobić zupę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe swoją droga czy bedzie jeszcze sezon na chłodniki bo już zwątpiłam w to lato

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...