środa, 13 lipca 2016

Serowe fit babeczki z nadzieniem

Babeczki serowe z dżemem odkryłyśmy jakiś czas temu, szukając inspiracji na zdrowe słodkości. Jak wiecie uwielbiamy desery, czekoladę i wypieki, ale zbliżają się wakacje. W związku z tym mamy postanowienie, żeby ograniczyć ilość cukru ;) Przygotowałyśmy wspomniane babeczki i okazało się, że są pyszne. W smaku delikatne, przypominające pączki, w konsystencji puszyste i wypełnione dżemem owocowym. Zdecydowanie polecamy. Przepis ze strony Zrzuć Brzuch.

Składniki (na 10 babeczek):

300g chudego twarogu
8 łyżek zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej (albo jaglanej, migdałowej)
3 całe jajka + 1 białko
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli, szczypta cynamonu
nadzienie: domowy przecier owocowy/mus/dżem

Przygotowanie:

1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser rozkrusz do miksera, dodaj do niego płatki owsiane, mąkę, żółtka, ksylitol i cynamon. Całość zmiksuj do połączenia składników. Masa będzie dosyć zbita i grudkowata od sera (ale po dodaniu piany z białek zrobi się płynna).


2. Do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Napełniaj foremki masą do połowy (my użyłyśmy foremek silikonowych, nie trzeba było ich już natłuszczać). Na masę nałóż dżem owocowy, a następnie przykryj go resztą ciasta. Piecz babeczki przez 35-40 min. w temp. 180ºC

Nasze oceny:

Basia: Bardzo lubię te babeczki. Często je robię i zjadam, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Moja ocena: 9/10.

Julka: Jak na zdrowe babeczki nie są złe ;) Dodałabym do nich więcej cukru, ale poza tym mogą być. Moja ocena: 7/10.


9 komentarzy:

  1. Na mały grzeszek idealne! Uwielbiam zdrowe zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne babeczki, zwłaszcza z takim nadzieniem. Wybrałabym dżem porzeczkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te babeczki, bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te babeczki, bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe. Mam akurat ser to zrobię podobne, z tą różnicą ze moje pewnie fit nie będą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe :) Musimy kiedyś wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...