poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i jogurtem greckim



Witajcie :)
Dziś przygotowałyśmy dla Was obowiązkowe, czerwcowe ciasto czyli tartę z truskawkami. Te słodkie, czerwone owoce można dostać dosłownie wszędzie i należy z nich korzystać ile tylko się da :) Czerwiec to u nas okres truskawkowych koktajli z różnymi dodatkami, ale czasem mamy ochotę na coś innego. Dlatego też postanowiłyśmy upiec tartę o lekko słodkim spodzie, z cytrynowym kremem na bazie jogurtu greckiego i oczywiście z truskawkami :) Przepis oryginalny znaleziony w magazynie "Kuchnia. Magazyn dla smakoszy" nr. 06/2015.


Składniki:
ok 500g truskawek
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
łyżka cukru pudru
3 łyżki wody

krem:
250g jogurtu greckiego
100g cukru pudru
łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania ciasta - zagnieć mąkę, proszek do pieczenia, masło, łyżkę cukru pudru oraz wodę. Ciastem wylep dno okrągłej foremki do tart, na spód połóż papier do pieczenia. By ciasto nie urosło możesz ponakłuwać je widelcem lub obciążyć suchą fasolą. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.


2. Gdy ciasto stygnie połącz jogurt z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Truskawki opłucz i pokrój w plasterki.


3. Na upieczonym spodzie rozsmaruj połowę masę jogurtowej i rozłóż połowę truskawek. Następnie połóż drugą część kremu i udekoruj pozostałymi truskawkami. Całość posyp drobno posiekanymi listkami mięty. Tartę najlepiej podawać od razu :) 

Nasze oceny:

Basia: Tarta rozpływa się w ustach. Nie jest za słodka, ale to dobrze bo można zjeść jej więcej ;) Moja ocena: 10/10.

Julka: Ciekawa tarta z super masą jogurtowo-cytrynową. Jedyny jej minus jest taki, że trzeba ją szybko jeść inaczej lekko się rozpływa. Moja ocena: 8/10. 


12 komentarzy:

  1. Tarty owocowe to moja letnia obsesja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna tarta, super teraz na lato.

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie zaraz u Was będę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Takie tarty z truskawkami uwielbiam :) Co prawda nigdy nie robiłam ich z jogurtem greckim, zazwyczaj z mascarpone i kremówka, ale takiej wersji fit też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zjadła kawałek :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadła kawałek :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ piękna! Chyba na 1 kawałku by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze można dodać ciut żelatyny wtedy nie będzie się rozpływać. Pyszna tarta! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta wygląda smakowicie. I fajnie, że nie wystawiłyście truskawki na wysoką temperaturę, bo wtedy niszczy się bardzo cenne dla nas substancje odżywcze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba korzystać ile się da, truskawki tak szybko się kończą. Tarta wygląda mega smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...