Lubimy różne smarowidła do kanapek, bo przygotowuje się je szybko, są zdrowe (o ile nie dodamy tony majonezu) i smakują wszystkim. Po paście z czerwonej soczewicy (klik) przyszedł czas na pastę z pieczonej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. To prawdziwa bomba smakowa - słodka, pieczona marchewka, ostrawy czosnek i intensywne pomidory tworzą idealne połączenie. Pasta ma tylko jeden minus, szybko się kończy ;) Przepis Agaty Jędraszczak znaleziony w gazetce sklepu "Biedronka".
Składniki:
5 dużych marchwi
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj 3 całe, obrane ząbki czosnku, posyp solą, pieprzem, papryką i skrop całość oliwą. Upiecz marchewki do miękkości, powinny być też lekko zrumienione. U nas marchewki piekły się ok 30 min.
2. Po wystygnięciu zmiksuj marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj oliwę, która została w naczyniu żaroodpornym. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
5 dużych marchwi
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj 3 całe, obrane ząbki czosnku, posyp solą, pieprzem, papryką i skrop całość oliwą. Upiecz marchewki do miękkości, powinny być też lekko zrumienione. U nas marchewki piekły się ok 30 min.
2. Po wystygnięciu zmiksuj marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj oliwę, która została w naczyniu żaroodpornym. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
Nasze oceny:
Basia: Pasta jest przepyszna - pieczona marchewka ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z pomidorami. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka jak zwykle pokazała klasę ;) To moje ulubione warzywo, które w każdej formie smakuje rewelacyjnie. Połączenie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem to strzał w 10!. Moja ocena: 10/10!!!
Basia: Pasta jest przepyszna - pieczona marchewka ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z pomidorami. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka jak zwykle pokazała klasę ;) To moje ulubione warzywo, które w każdej formie smakuje rewelacyjnie. Połączenie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem to strzał w 10!. Moja ocena: 10/10!!!
musi być pyszna, i jak zdrowa:)
OdpowiedzUsuńOba składniki kocham! Pasta marzenie :)
OdpowiedzUsuńNie omieszkam spróbować. :)
OdpowiedzUsuńdaj znać, czy smakowała :)
UsuńCiekawy pomysł. Suszone pomidory nadają wszystkiemu przyjemnego smaczku :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa pasta :)
OdpowiedzUsuńbj980gyun
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet