sobota, 4 czerwca 2016

Babeczki ze szparagami


Witajcie :)
Przyszła pora na szparagowe love ;) W tym sezonie szparagowym zdecydowanie częściej jadłyśmy te zielone warzywa niż do tej pory. Przyczyna jest prosta, znalazłyśmy kilka smacznych przepisów, które znalazły uznanie także u naszych rodzin. Dziś proponujemy Wam tartaletki z ciasta francuskiego z farszem jajecznym, suszonymi pomidorami i oczywiście, ze szparagami. Jeśli jesteście fanami mięsa dodajcie do nich kawałki ulubionej wędliny. Takie babeczki są całkiem proste w przygotowaniu i mogą być pyszną przekąską np. na pikniku. Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" nr. 5.2013.


Składniki (na 12 sztuk):
3 dużej jajka
150ml śmietanki kremówki
opakowanie ciasta francuskiego
kawałek masła
pół pęczka szparagów
kilka suszonych pomidorów
pęczek drobnego szczypiorku
kawałek szynki z kurczaka
sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
1. Z ciasta francuskiego wytnij 12 kwadratów, którymi wylep formę do muffinek. W każdym zagłębieniu zrób kilka dziurek widelcem i posmaruj roztopionym masłem. Tak przygotowane ciasto wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. 


2. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory i wędlinę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. W osobnym naczyniu połącz jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz łyżeczkę majeranku.

 


3. Podpieczone foremki z ciasta francuskiego wypełnij szparagami, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem i wędliną, a następnie zalej masą jajeczną. Babeczki piecz ok 20 minut, w piekarniku z włączoną opcją grzania od góry i od dołu. 

Nasze oceny:

Basia: Babeczki podbiły serca mojej rodziny. Piekłam je kilka razy. Są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Moja ocena: 9/10.

Julka: Ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów. Możecie kombinować z dodatkami, ale nasza wersja smakuje najlepiej. Moja ocena: 9/10.


5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, dzisiaj to przygotuję według twojego przepisu, zapraszam także do mnie po stare przepisy http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała przekąska i drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ekstra wyglądają! Koniecznie kiedyś musimy je zrobić bo babeczki na wytrawnie nie ukrywamy zdarzają sie u nas sporadycznie :P
    Zapraszamy do nas na kawałek urodzinowego torcika xD

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...