czwartek, 28 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowo-buraczkowe


Cześć,
dzisiaj obiecany przepis na ciasto buraczkowe. Ciasto absolutnie obłędne w smaku, delikatne,  wilgotne i mocno czekoladowe. Domownicy nie zorientowali się, że to ciasto z burakiem (bo dla niektórych zdrowe i z dodatkiem warzyw = niedobre), więc jest sukces. A powstało trochę przez przypadek, jako miks różnych przepisów. Zrobiłyśmy je dwa razy, żeby dopracować przepis i oto jest - nasza wersja buraczkowego. Z mąką kokosową, żurawiną i gorzką czekoladą. Tylko uwaga! Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli jesteście zwolennikami słodkich ciast - użyjcie mlecznej czekolady albo zwykłego cukru (w odrobinę większej ilości). Spróbujcie ciasto przed włożeniem do piekarnika i jeśli będzie dla was mało słodkie, dodajcie więcej cukru/ksylitolu :)


Składniki (na keksówkę):

400g puree z buraka
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
łyżka ksylitolu (stewii lub 2 łyżki cukru)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
garść żurawiny

Przygotowanie:

1. Buraki ugotuj i zblenduj na gładkie puree. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gdy już będzie płynna, zdejmij z ognia i dodaj do niej olej kokosowy, mieszaj do rozpuszczenia oleju, przestudź. Wystudzoną czekoladę z olejem dodaj do buraczków, wymieszaj. Do powstałej masy dodaj jajka, miód, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.

2. W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, słodzidło (u nas ksylitol, ale możesz użyć zwykły cukier) i szczyptę soli.



3. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj do ciasta suszoną żurawinę (mogą być też posiekane orzechy włoskie). Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 40-45 minut. Ale uwaga! Obserwuj ciasto. U Basi piekło się ono prawie 1 godzinę -  ze względu na to, że ma piekarnik, który grzeje tylko od dołu. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Jeśli ustawisz funkcję "góra-dół" lub "termoobieg", powinno upiec się szybciej. Sprawdzaj patyczkiem, gdy będzie suchy, ciasto jest gotowe.

Jeśli chcesz, możesz ciasto oblać polewą czekoladową :)

Nasze oceny:

Basia: Zakochałam się w tym cieście. Jest pyszne, a najbardziej smakuje mi posmarowane odrobiną masła orzechowego :) Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Basia nas nabrała, nie zgadliśmy, że to ciasto jest z dodatkiem buraków. Może nie jest za słodkie, ale zupełnie nam to nie przeszkadza. Nasza ocena: 9/10.

7 komentarzy:

  1. Wygląda tak jak lubię - ciężkawo i mocno czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za ciasto, aż chce się próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię buraków, ale tu by mi chyba zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto jest rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba muszę się w końcu przekonać do ciast wykonanych z warzyw :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...