sobota, 16 stycznia 2016

Makaron Orecchiette z brokułami i chilli

Witajcie :) 
Wiecie, że dziś obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw?:) Dlatego też wybór przepisu na wpis nie był trudny. Ostatnio postanowiłyśmy przygotować makaron orecchiette (małe muszelki) z brokułami i chilli i zdecydowanie był to jeden z bardziej pikantnych obiadów jakie ostatnio jadłyśmy. Sam przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, a smakuje po prostu pysznie i ostro ;)
Przepis oryginalny pochodzi z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo", do której powróciłyśmy po długiej przerwie.


Składniki:
brokuł
140g makaronu orecchiette (lub małych muszelek)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie ugotuj również brokuły w osolonej wodzie, tak by były lekko miękkie (nie dłużej niż 4 minuty). Następnie opłucz je pod zimną wodą i odstaw na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek i chilli (bez pestek). Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj brokuły, a po 5 minutach ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj, polej łyżką oliwy - u nas z dodatkiem oregano. Podawaj na gorąco.



Nasze oceny:

Basia: Dla mnie danie było odpowiednio pikantne - połączenie brokułów, czilli i czosnku zawsze się sprawdza. Moja ocena: 10/10.

Julka: Znane połączenie smaków w nowej osłonie. Jeśli tak jak ja lubicie umiarkowanie pikantne potrawy dodajcie jedynie pół papryczki :) Moja ocena: 8/10.


10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter