niedziela, 24 stycznia 2016

Francuska zupa cebulowa


Witajcie :)
Zima zagościła u nas na dobre, więc czas podzielić się z Wami przepisem na rozgrzewającą zupę. Od dawna chciałyśmy zrobić tradycyjną zupę cebulową, ale przeglądając różne propozycje jej podania, zawsze coś nam w niej przeszkadzało. Jednak znalazłyśmy swój ideał. ;) Po pierwsze - do zrobienia zupy potrzebujecie mało składników, po drugie jest ona tania w produkcji, a po trzecie zdziwicie się ile osób poprosi o dokładkę, więc zróbcie ją z podwójnej porcji ;)
Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo", którą Wam jak zawsze bardzo, bardzo polecamy!


Składniki (dla 3 osób):
450g cebuli
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
1l bulionu wołowego
1 mała bagietka
garść startego sera

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wybierz garnek o grubym dnie i rozgrzej w nim łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek oraz cukier, a następnie wymieszaj całość i smaż około 10-15 minut, aż cebula lekko się zarumieni.


2. Gdy cebula stanie się złotobrązowa wlej do garnka litr bulionu. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ją ok 30 minut, aż cebula będzie naprawdę miękka. Możesz też doprawić zupę odrobiną soli i pieprzu.


3. W trakcie gdy zupa się gotuje przygotuj proste grzanki - bagietkę pokrój w grube plastry, posyp je serem i wstaw do piekarnika na ok 10-15 minut w temperaturze 180 ºC.
Gotową zupę podawaj z ciepłymi tostami.


Nasze oceny:

Basia: Ta zupa to był strzał w dziesiątkę - pyszna, aromatyczna i delikatna. Zupa cebulowa na stałe zagości w moim domu. Moja ocena: 10/10!

Julka: Idealna zupa na rozgrzanie. Idealna zupa w ogóle. Cebula oddała całą swą słodycz i w połączeniu z bulionem wołowym stworzyła ideał ;) Moja ocena: 10/10!


9 komentarzy:

  1. wieki nie jadłam,muszę koniecznie ją sobie przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! bardzo lubię zupę cebulową ale dla dzieci muszę odcedzać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo. Ale jako dziecko bym jej nie zjadła. Smaki z wiekiem się zmieniają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa idealna dla mnie :) lubię cebulowe smaki, a cebulowej zupki jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ulala.. uwielbiam cebulową, ale zazwyczaj jadam ją w formie kremu :)mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cebulowa to jedna z bardziej cieszących się popularnością zup w Irlandii :) Irlandczycy jak mają do wyboru trzy zupy chicken soup, potato soup, zawsze wybiorą tą trzecią onion soup. Coś w tym musi być :)

    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...