czwartek, 29 stycznia 2015

Paszteciki z soczewicą


Witajcie :)
By tradycji stało się zadość, w najbliższym czasie zaprezentujemy Wam przepisy na potrawy, które pojawiły się na naszym stole podczas 5 edycji ŁSFF. Na pierwszy ogień idą paszteciki z soczewicą. Przed festiwalem szukałyśmy pomysłów na danie bezglutenowe i tak trafiłyśmy na stronę Lawendowego domu (klik). Przepis bardzo nam się spodobał jednak poległyśmy w walce z mąką gryczaną ;) Nie wiemy czemu, ale mąką którą dzielnie same zrobiłyśmy (wystarczy zmielić kaszę gryczaną) nie chciała się w ogóle kleić. Na szczęście zachowałyśmy zimną krew i udało nam się z mąki zrobić tartaletki, które napełniłyśmy farszem. Obie wersje są świetne więc dziś podajemy Wam przepis na paszteciki z dodatkowym opisem jak zrobić awaryjne mini babeczki.

Składniki:
350g mąki (u nas 270 pszennej i 80g pełnoziarnistej)
opakowanie drożdży instant 7/8g
2 łyżki cukru
pół szklanki ciepłej wody
100g miękkiego masła
łyżeczka soli
+ czarnuszka, 1 jajko

farsz:
300g czerwonej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
czubata łyżka curry
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
czubata łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Drożdże wymieszaj z mąką, solą i cukrem. Dodaj rozdrobnione masło i rozetrzyj je rękoma z mąką. Wlej pół szklanki ciepłej wody, wyrób ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecamy kaloryfer).

2. W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę - zagotuj 3 niepełne szklanki wody, wrzuć soczewicę i gotuj ją 15-20 minut, pod koniec lekko posól i w razie potrzeby odsącz z nadmiaru wody. Na dużej patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę, po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj soczewicę i po połączeniu składników dopraw do smaku. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na spory prostokąt, po środku nałóż farsz, brzegi ciasta posmaruj lekko wodą i sklej ciasto tak by powstał wałek.*
*w wersji z użyciem mąki gryczanej - wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami, wylep je ciastem i napełnij farszem z soczewicy


4. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na plastry grubości palca i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez 25 minut (gryczane tartaletki 30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wyjęciu z pieca, ostudź paszteciki na kratce.


Nasze oceny:

Basia: Paszteciki bardzo wszystkim smakowały. Są dobrze doprawione i mają wyrazisty smak. Pychota. Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo lubię soczewicę, a połączenie jej z pysznym, lekko słodkawym ciastem i czarnuszką jest hitem. Moja ocena: 10/10.

15 komentarzy:

  1. Kolejna przekąska do zrobienia, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne paszteciki, bardzo lubię soczewicę, super się sprawdza w różnych daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na coś do przegryzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z soczewicą? Biorę w ciemno! Uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne paszteciki! z soczewicą muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. paszteciki uwielbiamy ale z soczewicą jeszcze nie robiłam:)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super paszteciki. Smakowite na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne paszteciki, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj kupiłam soczewicę z myślą o zrobieniu pasztecików, a tutaj przypadkiem znalazłam taką piękną inspirację. Smakowicie wyglądają. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiadają się niezwykle smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter