wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa krem z cukinii - pomysł na lekki obiad

Witajcie,
Pokazywałyśmy Wam ostatnio, jak w prosty sposób można przygotować szybki i naprawdę zdrowy deser (klik). Pozostając w tematyce lekkich dań na rozpoczęcie roku, zapraszamy dzisiaj na zupę. Krem z cukinii z mocno wyczuwalnym aromatem bazylii i szczyptą imbiru. Zupa jest nie tylko lekkostrawna ale i rozgrzewająca. Nam najbardziej smakuje bez dodatków, ale jeśli chcecie możecie posypać ją grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przepis Pani Ewy Wachowicz z naszymi modyfikacjami.

Składniki:

3 średnie cukinie
1 ziemniak
1 cebula
łyżka oliwy
1-1,5 l bulionu warzywnego
świeża bazylia
sól, pieprz, mielony imbir
opcjonalnie groszek ptysiowy, grzanki


Przygotowane:

1. Ziemniaka i cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż ziemniaka i dodaj cebulę. Cukinię umyj i pokrój na kawałki (nie obieraj). Do podsmażonego ziemniaka i cebuli dodaj cukinie i smaż jeszcze przez chwilę.

2. Zalej warzywa wywarem- tak, by płyn przykrył warzywa w garnku. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy cukinie i ziemniak zmiękną.


3. Zdejmij garnek z ognia, dorzucić listki bazylii i zmiksuj całość. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. Wymieszaj i jeśli potrzeba dopraw jeszcze do smaku. Na talerzu udekoruj listkami bazylii lub podawaj z grzankami.

Nasze oceny:

Basia: Pyszna i lekka zupa - bazylia i imbir dodają jej ciekawego, delikatnie ostrego smaczku. Moja ocena: 9/10.

Julka: Uwielbiam zupy, które mają tak żywe kolory :) Jeśli ktoś nie lubi cukinii niech koniecznie wypróbuje ten przepis, bo jest po prostu rewelacyjny! Moja ocena: 10/10.

13 komentarzy:

  1. Pyszna i lekka zupka, coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki krem z cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam krem z cukinii, jest taki delikatny i kremowy, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo czesto przygotowuje taka zupke. Uwielbiam ja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zupy z cukinii jeszcze nie jadłam, zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę dziewczyny u Was tak po świątecznie c.d. lekkich dań, bo wcześniej sałatka, teraz taka fajna zupka, lekko i smacznie, tak ja lubię. Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zieleń zimą to jest to! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś taki krem cukiniowy, bo cukinię samą w sobie uwielbiam. Jednak pamiętam, że dodałam do niej też trochę szpinaku. Pomysł z bazylią i imbirem jest świetny. Muszę koniecznie wypróbować. Obiad na dzisiaj już jest, ale może na jutro? :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...