wtorek, 23 września 2014

Tarta marchewkowo-porowa



Witajcie :)
Ostatnio zapanowała moda na tarty i my chyba także złapałyśmy tego bakcyla. Tym razem postanowiłyśmy zrobić tartę wytrawną z marchewkami i porem, polaną sosem śmietanowo-serowym. Czy nie brzmi to wspaniale?:) Zapewniamy Was, że smakuje równie dobrze. Dużym plusem jest też to, że o ile nie zjecie jej całej na raz, może spokojnie poczekać 2-3 dni. Taka tarta jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego obiadu, więc bardzo ją polecamy.

Składniki: 
250g mąki 
100g zimnego masła 
2 łyżki wody 
2 marchewki 
2 pory (białe części) 
2 łyżki oleju 
200ml śmietany 18% 
2 jajka 
100g startego żółtego sera 
sól, pieprz, tymianek, oregano



Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Formę do tarty wylep ciastem, ponakłuwaj je widelcem i piecz przez 15 min w temperaturze 200°C.
2. Marchewki umyj, obierz i pokrój po skosie na kawałki. Białe części pora pokrój w półplasterki. Warzywa przesmaż na oleju (zacznij od marchewki), aż trochę zmiękną. Wyłóż je na podpieczony spód.


3. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną, startym serem i przyprawami. Wylej na warzywa. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 min. (wierzch powinien być ścięty, a boki ciasta przyrumienione)



Nasze oceny:

Basia: Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno - obie wersje mi pasują. Muszę ją zrobić następnym razem z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znika z talerzy . Moja ocena: 9/10.

Julka: Dzięki próbowaniu nowych smaków, tarty wytrawne lubię już prawie na równi z tymi słodkimi :) Moja ocena: 8/10.


20 komentarzy:

  1. takie tarty na pewno są przepyszne i ja nie dziwię się wcale, a wcale, że moda na nie zapanowała.. nareszcie! :)
    Połączenie smaków w waszej jest wytrawne i tak pasuje do mojego kubka smakowego <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowo-porowa? Istne niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smaki :-) wygląda rewelacyjnie :-) z chęcią taką spróbuję :-) pozdrawiam wieczorową porą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna propozycja, nie tylko wygląda dobrze, ale i pewnie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być smakowita, prezentuje się znakomicie! Chętnie wypróbuje Wasz przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! jak ona się prezentuje! pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Modne, nie modne, ważne że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione smaki w tarcie ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny pomysł na nadzienie, tarty wytrawne też lubię coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moda modą, ale pomysły na rózne wsady do tart są czasem warte gwiazdki, więc Wam ją daję z przyjemnością. I pozdrawiam sympatyczne dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  11. lubie takie dania- można dodać to co sie lubi lub zrobić przegląd lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Warzywna tarta, to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie, mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię tarty, są łatwe i dają szerokie pole do popisu. Pozatym łatwo je zabrać do pracy na obiad. Twoja wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prześliczna tarta, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno takiej nie jadłam. Aż zgłodniałam, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio nic,tylko słodkimi tartami się zajadałam,ale jak tu przejść obojętnie obok słonej wersji w dodatku z sosem śmietanowo-serowym-uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam i rzeczywiście bardzo udana :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter