niedziela, 14 września 2014

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Kochani!
Podczas wieczornych spacerów czuć już w powietrzu zbliżającą się jesień, dlatego postanowiłyśmy przygotować dla Was jeden z typowo jesiennych deserów, do którego wykorzystacie nasze pyszne polskie jabłka. O czym mowa? O zapiekanych, lekko kwaskowych jabłkach, pod chrupiącą, cynamonową kruszonką. Tego deseru nie da się zepsuć, zawsze wyjdzie, a wszyscy zjedzą go z wielką przyjemnością.

Składniki:

1 kg jabłek
100g zimnego masła
140g mąki
90g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

1. Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką, wyrabiaj palcami, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Wstaw na chwilę do lodówki.

2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornej blaszce (lub kilku mniejszych naczyniach), posyp je cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.

3. Zapiekaj jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut (do momentu aż wierzch się lekko zarumieni). Podawaj od razu.

Nasze oceny:

Basia: Podczas zapiekania jabłek po domu roznosi się cudowny zapach. Po wyjęciu z pieca kruszonka chrupie, jabłka się rozpływają, a cynamon dodaje smaczku. Pycha. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam takie proste i sprawdzone przepisy. Jabłka pod kruszonką to po prostu obowiązkowy przepis na jesień. Moja ocena: 10/10.



18 komentarzy:

  1. Ale pysznie :-) uwielbiam takie deserki :-) pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy deser na świecie <3 Do tego gałka lodów i niebo w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dawno nie jadłam takich zwykłych jabłek pod kruszonką właśnie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również dawno nie jadłam. Czas to nadrobić bo to świetny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja teraz jabłka jem na okrągło, ale głównie z działki mojego męża, bo są przepyszne :) A taki deser to będzie miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jabłka z własnej działki są najlepsze :) Może kiedyś i my będziemy miały :)

      Usuń
  7. Uwielbiam ten deser! W zależności od sezonu wykorzystuje inne owoce :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, owoce pod kruszonką są wspaniałe :)

      Usuń
  8. nie skłamię jak napisze, że to jeden z moich ukochanych deserów, przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to tak jak u nas - szybki i pyszny deser :)

      Usuń
  9. mój ulubiony deser!

    ______________________
    Nowy post.
    A w nim? to co lubimy, czyli nowości z mojej szafy na blogu

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie na ciepło pycha, i jeszcze kulka lodów może być. Chrupiąca kruszonka mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zawsze przy takich przepisach ubolewam nad ilością masła :D No niestety, pyszne rzeczy zawierają go dużo :D A kruszonka zdecydowanie należy do pysznych rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...