sobota, 20 września 2014

Szwajcarskie rosti z sosem śmietanowo-kurkowym


Witajcie :)
Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do Szwajcarii. Kuchnia ta słynie przede wszystkim z różnych rodzajów serów (z których robi się np. founde, raclette), ziemniaków (dania: rosti, malnus) i czekolady. My zapraszamy Was na rosti - placki ziemniaczane, które przygotowuje się tylko z ziemniaków, ściera na tarce o grubych oczkach, odsącza i smaży na oleju. Podałyśmy je z sosem śmietanowo-kurkowym, ale tradycyjnie możecie podać je ze stopionym serem lub jajkiem. 

Składniki: 
kilka większych ziemniaków 
kilka łyżek oleju 
sól, pieprz 
250g kurek 
150g śmietany 30% 
cebula 
odrobina gałki muszkatołowej


Przygotowanie: 
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i popierz, przemieszaj i zostaw na kilka minut. 

2. Kurki opłucz w zimnej wodzie, tak by pozbyć się piasku. Na patelni rozgrzej trochę oleju z łyżeczką masła i wsyp na nią cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki i smaż je pod przykryciem przez ok 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podduś aż śmietana zgęstnieje. Dopraw solą. pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 



3. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju. Ziemniaki wyciśnij z wody, i podziel na dwie porcje. Pierwszą rozłóż na patelni, dociskając ziemniaki do dna. Smaż pod przykryciem ok 7-8 minut, aż  się zarumieni od spodu. Po czym używając talerza odwróć placek i smaż z drugiej strony kolejne kilka minut.



Nasze oceny:

Basia: Placek z samych ziemniaków wyszedł naprawdę smaczny. Do tego rozpływający się w ustach, delikatnie słodkawy sos kurkowy i pyszny obiad gotowy. Moja ocena: 9/10.

Julka: Placki wyszły chrupiące i idealnie doprawione. A dodatek sosu z moich ulubionych grzybów był już kropką nad i. Moja ocena: 9/10. 


Szwajcarskie inspiracje

23 komentarze:

  1. Pycha!!! zjadałbym taką porcję od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :-) z chęcią takie danie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosti-bardzo lubię taką wersję placków, i ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale placuchy, nie miałam okazji ich poznać wcześniej.
    Kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany boskie! Kurki z takim plackiem i sosik i... o rany mam ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne danie,kurki są miodzio w każdym daniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ideał! Wyjadłabym Wam wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... wspaniałe! Jeszcze ten sos kurkowy <3

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie, uwielbiam eksperymentować z przepisami z różnych stron świata. Te placki wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki z sosem kurkowym są obłedne, więc i takie rosti muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na wykorzystanie sosu grzybowego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Skoro zapraszacie, to ja się wpraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Danie godne wypróbowania, świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zabiłyście mnie, genialne i proste danie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż się rozmarzyłam :) Zjadłabym taki obiad z przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
  16. oj tak, to jest to co lubię :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kurki, ale ze względów zdrowotnych nie mogę jeść grzybów i cierpię. A cierpię jeszcze bardziej, jak ktoś mnie kusi takimi smakołykami.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam placki ziemniaczane:) a z dodatkiem kurek to już poezja :) super przepis.

    Buziaki i inspirującego tygodnia Dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter