wtorek, 30 września 2014

Pieczywo czosnkowe z żółtym serem

Witajcie :)
Przygotowałyśmy dla Was kolejny prosty i szybki przepis na idealną przekąskę. Zapewne większość naszych Czytelników jadła kiedyś pieczywo czosnkowe z topionym żółtym serem i tak jak my próbowało odtworzyć je w domu. My wreszcie znalazłyśmy idealny sposób, więc oczywiście się nim z Wami podzielimy. 

Ps. Dziękujemy Wszystkim, którzy odwiedzili nas podczas jesiennej edycji Łódź Street Food Festivalu. Dziękujemy też za wiele miłych słów, które od Was usłyszałyśmy, to naprawdę motywuje nas do dalszej pracy. Jesteście najlepsi!:)

Składniki (dla 2-4 osób):

2 ciabaty lub szersze bagietki
kilka ząbków czosnku
mozzarella
garść pietruszki lub bazylii
oliwa (najlepiej z dodatkiem bazylii)
sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do blendera razem z pietruszką/bazylią, zalej oliwą (ok. 1/4 szklanki). Zblenduj całość, aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Bułki przekrój na pół i posmaruj powstałą mieszanką. Każdą bułkę złóż, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut. W tym czasie zetrzyj mozaarellę na tarce lub pokrój w drobne kawałki.



3. Wyjmij bułki z piekarnika, posyp mozaarellą i ponownie wstaw je (tym razem bez przykrywania folią aluminiową) na około 10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zacznie się przypiekać. Po wyjęciu gotowego pieczywa czosnkowego z piekarnika pokrój je na kilka kawałków, odczekaj chwilę by się nie poparzyć i delektuj się idealną przekąską.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska :) Szybka do przygotowania i idealna na imprezę - a najważniejsze jest to, że nie musimy kupować czosnkowych bagietek w hipermarketach :) Moja ocena: 9/10.

Julka: Od zawsze uwielbiam czosnek, nic więc dziwnego, że często wybierałam pieczywo czosnkowe jako przystawkę w restauracjach. Od teraz się to zmieni, bo nasz sposób jest o wiele lepszy. Moja ocena: 10/10.

13 komentarzy:

  1. Czosnek, ser i chrrrupiąca bagietka? Zamawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pieczywo i robię podobne na grilla lub na imprezki :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie zapiekanki, połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pieczywo :) Cóż za rozpusta ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie pieczywo, świetnie pasuje do grilla!

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam trochę w inny sposób, ale tak-jest bombowe :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mozzarellą na pewno spróbuję, grzanki są takie złociste, pysznie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie proste i szybkie przekąski :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja poproszę z podwójnym serem i masłem, zamiast oliwy:)) pycha!!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter