czwartek, 11 września 2014

Czas na przetwory - ogórki w miodzie i chilli

Sezon na przetwory trwa - i my w domach ruszyłyśmy z ich produkcją pełną parą. Ostatnio robiłyśmy dżem z mirabelek (cieszymy się, że Wam przypomniałyśmy smaki z dzieciństwa), nalewkę aroniową (klik) i paprykę konserwową (klik). Dzisiaj przyszedł czas na ogórki. Tym razem postawiłyśmy na słodko-ostry smak, czyli ogórki w miodzie i chilli. Takie ogórki nie tylko świetnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako zakąska na imprezie. Nie ma co się wykręcać brakiem czasu, bo nic nie zastąpi domowych przetworów. A Wy co przygotowujecie w tym roku? :)

Składniki:


3kg ogórków
3-4 marchewki
kilka gałązek kopru
4 papryczki chilli

Zalewa:
2 szklanki octu
8 szklanek wody
500g cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki soli
ziarna ziela angielskiego


Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w dość grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, chilli przekrój na pół, wyjmij z nich pestki i pokrój papryczkę na mniejsze kawałki.

2. Słoiki wyparz, w każdym ułóż plasterki ogórków, wrzuć po kilka plasterków marchwi, kilka kawałków chilli i po gałązce kopru.


3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziarna ziela angielskiego (6-8 sztuk), miód, cukier i sól. Całość wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Zakręć i pasteryzuj 10 minut.

Nasze oceny:
Dzisiaj bez oceny, bo ogórki robiłyśmy pierwszy raz i nie jadłyśmy jeszcze tegorocznych. Jadłyśmy je u cioci Basi i były pyszne.


20 komentarzy:

  1. Poproszę słoiczek tych pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis i pomysł na ogóreczki, zapisuje sobie go w moim zeszyciku :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również i u mnie się je czyni, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórki z chilli i miodem? O tak, to musi się udać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jeszcze nie robiła, ale zostawię je chyba już na przyszły rok:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smak nieba i piekła w jednym słoiku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo! takich jeszcze nie kosztowałam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być pyszne ogórki , bo od cioci Basi wszystko jest wspaniałe!
    Bez żartów, komentuję poważnie, najlepsze przepisy , to te sprawdzone i spróbowane.
    Ja robiłam cukinię z dodatkiem miodu, ale w musztardzie, ogórasy też.
    Nie dawałam na blog, brak czasu ostatnio, ale może kiedyś dam, na razie pozostaje mi zachwycać się Waszymi słoiczkami .

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę, ciekawie skomponowany słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam w ubiegłym roku - wyszły przepyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawy przepis, takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słoiczek dla Dorotki, odłożyć ;]

    Miłego weekendu Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, słoiczek na Ciebie czeka :) Miłej niedzieli :)

      Usuń
  13. O, takich jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter