sobota, 9 sierpnia 2014

Zapiekane pomidory ze szpinakiem

Witajcie :)
Przyszedł wreszcie czas na faszerowane warzywa, bo dawno ich nie robiłyśmy, a i na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu. Bardzo lubimy takie dania, bo nie trzeba się dużo narobić, żeby było pysznie i zdrowo. Nasz wybór padł na pomidory - a że uwielbiamy szpinak, od razu wiedziałyśmy, że zrobimy z niego farsz. Najlepiej sprawdzi się świeży szpinak, jednak nie mogłyśmy go dzisiaj dostać. Danie jest delikatne i sycące, dlatego świetnie pasuje na letni obiad. A dodatkowo szpinak ukryty w pomidorach smakuje nawet tym, którzy go nie lubią :)

Składniki:8 dużych pomidorów
opakowanie szpinaku (450-500g)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
250 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 jajko
50g startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, wierzchy odkrój i delikatnie wydrąż środki - tak by nie uszkodzić skóry. Odstaw odciętą stroną do dołu na czas przygotowywania reszty składników (wycieknie nadmiar soku).

2. Jeśli używasz świeżego szpinaku - umyj go, odetnij twarde łodyżki i wrzuć do gotującej się wody na kilka chwil, żeby liście się sparzyły. Odcedź i zalej zimną wodą (listki zachowają zielony kolor).
Jeśli używasz mrożonego szpinaku pomiń krok ze sparzaniem i przejdź do punktu numer 3.

3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju- gdy cebula się zeszkli dodaj szpinak i wymieszaj. (Szpinak mrożony będzie się dłużej smażył,  puści wodę, która następnie musi odparować) Smaż kilka minut, dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj, a następnie wlej do szpinaku śmietanę.

4. Gotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, wystudź farsz, a następnie połącz go z jajkiem. Wystudzony farsz spróbuj i jeśli potrzeba, ponownie dopraw.

5. Wydrążone pomidory napełnij farszem szpinakowym i ułóż w formie żaroodpornej. Najlepiej jeśli forma nie będzie zbyt duża - pomidory powinny w niej stać i nie przewracać się. Wierzchy pomidorów posyp startym żółtym serem. Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 15 minut.



Nasze oceny:

Basia: Chyba już wszyscy wiedzą, że kocham szpinak i mogłabym dodawać go do wszystkiego ;). Farsz jest przepyszny i idealnie pasuje do pomidorów. My zjadłyśmy danie bez żadnych dodatków, ale fajnie będzie pasował do niego sos czosnkowy. Moja ocena: 10/10.

Julka: Pomidory ze szpinakiem są tak dobre, że mój tata który nie je szpinaku dla zasady tym razem się złamał i nawet mu smakowało ;) Chyba lepszej rekomendacji nie ma! Moja ocena: 9/10.

Faszerujemy 2014!

18 komentarzy:

  1. Zdecydowanie będę robić Wasze pomidorki:) Są cudowne. Ja chyba dodam jeszcze pieczarek od siebie.

    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł z pieczarkami :) na pewno będą pasować. mniam

      Usuń
  2. świetne! chapsnęłabym ze dwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. też uwielbiam szpinak :) apetyczne i szybkie danie :) idealne na upały

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak! A z serem...raj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidory i szpinak-oba warzywa kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny robiłam już kiedyś podobne pomidorki, byly pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, dziękuję za udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!" Pomidory wyglądają wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. PYCHA!!!! Uwielbiam zapiekane pomidorki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale świetny pomysł! Uwielbiam szpinak i pomidory! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :-) zdrowe i smakowite danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. coś prostego ale smacznego, latem fajne do przygotowania bo szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wyglądają, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie to coś dla mnie :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! Pyszności, wyglądają po prostu wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo, bardzo lubię faszerowane warzywa. wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter