piątek, 22 sierpnia 2014

Letnia zupa z fasolki szparagowej

Witajcie,
Dzisiaj przychodzimy do Was z daniem obiadowym - szybkim, lekkim i pożywnym. Co dzisiaj jadłyśmy na obiad? Zupę, o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku i letnim kolorze. Zupę, do której ugotowania potrzeba tylko 3 rodzajów warzyw: fasolki szparagowej, groszku i świeżych pomidorów. Wyszła zaskakująco pyszna i wszyscy zjedli ją w tempie ekspresowym, oblizując talerze. Polecamy i życzymy Wam udanego weekendu :)

Składniki (dla 4 osób):
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
400g zielonej fasolki szparagowej
100g zielonego groszku (może być konserwowy lub mrożony)
2 duże pomidory
2 łyżeczki mąki
2/3 szklanki śmietany 18% (do zup)
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyj, odkrój jej końce i połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do gorącego wywaru warzywnego i ugotuj fasolkę do miękkości.

2. Groszek dodaj w połowie czasu gotowania fasolki (jeśli używasz konserwowego dodaj go na chwilę przed podaniem). Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gdy fasolka będzie miękka.

3. Zupę dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Mąkę wsyp do śmietany i zahartuj je kilkoma łyżkami zupy. Dobrze wymieszaj i gdy mieszanka stanie się letnia, powoli wlej ją do zupy. Gotuj całość 3-4 minuty i podawaj.

Nasze oceny:

Basia: Zupa z fasolki szparagowej bardzo mi smakowała. Zjadłam ją z przyjemnością i na pewno jeszcze nie raz ją ugotuję. Moja ocena: 10/10.

Julka: Dzisiejsza zupa zaskoczyła idealnym połączeniem nie tylko mnie ale i moich domowników. Jest to jedna z lepszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Gorąco polecam Moja ocena: 9/10.


Zachęcamy Was Kochani (a zwłaszcza czytelników mieszkających na terenie województwa łódzkiego) do wzięcia udziału w kampanii "Łódzkie ma pomysł". Uczestnicy chcący wziąć udział w konkursie
zgłaszają swoje pomysły na to, jak można uczynić życie mieszkańców łatwiejszym i przyjemniejszym (mogą to być pomysły z zakresu kulinariów). Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w postaci 50 000 zł na wsparcie realizacji swojego pomysłu.

17 komentarzy:

  1. Podoba mi się to połączenie, zupa wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupki! Teraz trochę chłodu to i na rozgrzanie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupy uwielbiam i tak też by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na te chłodniejsze dni taka zupa jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja i moje chłopaki kochamy zupy i często je gotuje. Pysznie to zrobiłyście :-) moje ulubione smaki i aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze brakuje mi pomysłu na zupy! Podkradam wasz przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham fasolkę szparagową, ale zupy z niej nigdy nie próbowałam... W sumie nawet nigdy o niej nie słyszałam, więc wielki szacunek ;)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecamy, bo jest naprawdę pyszna:) Pozdrawiamy

      Usuń
  9. Moja mama podobną robi, kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmmm.... uwielbiam fasolkę, więc przepis dla mnie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka z fasolki szparagowej - pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniami, muszę sobie ugotować taką któregoś dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  13. takie zupki to ja lubię, szczególnie z fasolką

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja ulubiona zupa krem:) zaraz koło serowej;]

    Buziaki dziewczyny:) stęskniłam się!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...