poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta truskawkowa na spodzie z oreo


Witajcie Kochani. Powiedzcie, czy Wy też tak macie, że szukając nowych przepisów na słodkie wypieki i desery, zawsze kończycie na wypróbowaniu kolejnych pyszności od Pani Dorotki? :) Może to zasługa cudownych zdjęć, albo kwestia sprawdzonych przepisów, ale nie możemy się oprzeć, by nie tworzyć pysznych deserów z Moich Wypieków. Dlatego też dzisiaj przepis ( klik ) na delikatną tartę truskawkową, bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek oreo. Tarta truskawkowa, a dokładniej lekka i puszysta pianka po prostu rozpływa się w ustach.


Składniki:
na masę:
300g truskawek (świeżych lub mrożonych jak u nas)
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
ok 2 łyżki żelatyny w proszku
300ml śmietany kremówki 36%

na spód:
300g ciasteczek oreo
60g masła

dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki, łyżeczka cukru pudru, kilka truskawek lub malin do dekoracji


Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania spodu tarty. Umieść składniki w blenderze i zmiksuj je, aż otrzymasz jednolitą masę. Wybierz formę do tart, najlepiej okrągłą o średnicy 25 cm (my robiłyśmy tartę w takiej formie oraz w większej kwadratowej, wtedy zwiększyłyśmy odrobinę ilość składników) i wysmaruj ją lekko masłem. Wsyp do środka masę z ciastek i dokładnie rozprowadź, tak by masa pokryła także ścianki formy. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na około pół godziny.



2. Do dużego garnka włóż truskawki (jeśli używasz mrożonych przed dodaniem pozostałych składników, gotuj je kilka minut cały czas mieszając), cukier oraz wlej sok z cytryny. Całość podgrzej mieszając. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do gorącego sosu wlej lekko ostudzoną żelatynę - 2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Po dodaniu żelatyny mieszaj masę aż do momentu gdy zauważysz, że żelatyna całkowicie się rozpuściła. 

3. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę, po czym dodaj ją do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na schłodzony spód tarty, wyrównaj i schowaj do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc by tarta dobrze stężała.


4. Przed podaniem wyjmij tartę z lodówki i jeśli masz ochotę udekoruj ją bitą śmietaną - ubij 100ml śmietany z cukrem pudrem i gdy osiągnie ona właściwą konsystencję przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj według własnego pomysłu.

Nasze oceny:

Basia: Najpyszniejsza tarta truskawkowa jaką jadłam. Wielki plus za to, że nie trzeba jej piec. Smakuje absolutnie wszystkim. Moja ocena: 10/10.

Julka: bardzo dobra tarta, jak wszystkie od Pani Dorotki. No i ten niebiański spód :) Moja ocena: 9/10. 


17 komentarzy:

  1. Jaki fajny pomysł na ciacho! Zapisuję, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam słabość do "tego" bloga;-) A ciasto bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :-) o to jeszcze z moimi ulubionymi ciasteczkami :-) z chęcią spróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. my nie lubimy tych ciastek, ale masa wyglada wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O lala, jaki fajny przepis, i jak ciasto pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto jest po prostu piękne! Musi cudownie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie jest podobnie, Moje Wypieki skuszą mnie zawsze jakimś przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda naprawdę kusząco, szczególnie truskawkowa pianka mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym podwójna porcję !
    Zapraszam do udziału w konkursie, szczegóły u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysłowi i efektowny sposób na pyszny deser.

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę robić wersje malinowa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda:-), pyszny deser:-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter