wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa czosnkowa



Witajcie, macie czasem takie dni, kiedy nie ma na nic sił i chcielibyście, by obiad sam się zrobił? Jeśli tak to mamy dla Was idealną propozycję na prostą i tanią zupę, wręcz studencką można rzec ;) Do zrobienia zupy czosnkowej nie potrzeba wielu składników, ugotujecie ją w mniej niż pół godziny i na pewno będzie Wam smakować - chyba, że nie należycie do wielbicieli czosnku. ;) Przepis na zupę dostałyśmy od koleżanki Julki - Kamili, za co jej bardzo dziękujemy :)

Składniki:

1 duża cebula lub dwie mniejsze
główka czosnku
3 serki topione ( śmietankowe lub ziołowe) o łącznej wadze 300g
bulion warzywny, ok 1,5 litra lub w wersji studenckiej ok. 1,5 kostki rosołowej
2 kromki chleba (u nas razowego)



Przygotowanie: 

1. Cebule i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek. Podczas gdy cebula się szkli, pokrój dwie kromki chleba, wysyp na blachę i wstaw na ok. 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C. (Jeśli nie masz piekarnika możesz zastąpić grzanki groszkiem ptysiowym).

2. Warzywa zalej bulionem lub w wersji studenckiej wrzątkiem do którego dodaj ok. 1,5 kostki rosołowej (ilość kostki zależy od tego jak słoną zupę chcesz uzyskać). Gdy cebulą zmięknie dodaj serki topione i mieszaj całość aż serki całkowicie się roztopią. Polecamy zmiksować zupę, by uzyskać kremową konsystencję. Tuż przed podaniem posyp zupę ciepłymi grzankami.

Nasze oceny:

Basia: Pyszna zupa i wbrew pozorom bardzo delikatna w smaku. Jedynie przy smażeniu czosnku trzeba pootwierać wszystkie okna, bo jego zapach dominuje. Zupa idealna na odstraszenie nielubianych osób. :)  Moja ocena: 8/10.

Julka: Uwielbiam czosnek w każdej postaci, dodaje niesamowitego smaku wielu potrawom. Kiedy pierwszy raz zjadłam tę zupę byłam zachwycona. Moja ocena: 10/10.



14 komentarzy:

  1. Miam! Zawsze chciałam spróbować takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra propozycja na obiad, kiedy się za dużo czasu spędziło na zakupach, na przykład ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow..! :D
    Ciekawe czy się potem zionie zapachem? :D
    Ale mnie się kurcze podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy się zionie... nie jest źle, bo nasze rodziny z domów nas nie wyrzuciły, a i też nie narzekały:) za to zapach utrzymał się w kuchni do następnego dnia. :D

      Usuń
  4. Czosnek bardzo lubię, ale takiej zupy nie jadłam. Muszę koniecznie ją ugotować c:D

    OdpowiedzUsuń
  5. to żeście Dziewczyny zaszalały z czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaam! kocham czosnek.:) ale zaraz po zupie powinien znaleźć się przepis na miętowe ciasto;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie spróbuje ją zrobić! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w takiej zupie widzę jeden minus,,,,, za szybko znika bo jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  9. ach, ja mam właśnie taki dzień!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcia 10/10
    przepis 10/10 Trzymając się Waszej konwencji ocen dodam od siebie 10 punktów
    za zupę na każda kieszeń , zarówno studencką , jak i emerycką.
    Pomijam łatwość wykonania.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter