środa, 19 lutego 2014

Odwrócone ciasto bananowe


Witajcie :) Dzisiaj odwrócone ciasto bananowe - idealne dla miłośników karmelu i bananów. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Tak bardzo nam z smakowało, że po wyjęciu z blachy nie zostawiłyśmy na niej żadnego okruszka. Jest to najlepsze ciasto bananowe jakie do tej pory jadłyśmy. Mama Julki upiekła je następnego dnia, bo powiedziała, że dwa kawałki to dla niej zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku". Uwaga, bo to ciasto uzależnia :)


Składniki:
1/2 szklanki brązowego cukru
60g masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
80g roztopionego masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
5 bananów

Przygotowanie: 
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy wysyp brązowy cukier, a na nim wyłóż pokrojone w kostkę masło (60g). Wstaw do piekarnika na
8 minut.

2. Keksówkę wyjmij z piekarnika. Łyżką rozprowadź równomiernie gorącą, karmelową masę. Zostaw do przestygnięcia. 2 banany obierz, pokrój w plastry i ułóż na rozpuszczonym cukrze.

3. Mąki połącz z cukrem białym, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym, cynamonem i solą. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, roztopione masło (80g), jogurt naturalny i 3 rozgniecione banany. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.



4. Ciasto wylej do keksówki, na pokrojone banany. Piecz około 1 godzinę. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy, a patyczek suchy. Ciasto odstaw do ostygnięcia, następnie odwróć i wyjmij z formy.


Nasze oceny:
 

Basia: Przepyszne bananowe ciasto z chrupiącym, karmelowym wierzchem. Wprost rozpływa się w ustach. Moja ocena: 10/10.

Julka: To ciasto zachwyci każdego kto lubi banany. Połączenie bananów
i roztopionej mieszanki masła i brązowego cukru jest obłędna ;) Moja ocena: 10/10!

9 komentarzy:

  1. Jestem podatna na uzależnienia ;) Bardzo niezwyczajnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Fajny pomysł z tym odwróceniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie widze banana tam wie, że czekają mnie same pyszności :D
    Mmmm...! Wiem, że zjadłabym wam całą blaszkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować :) wygląda bardzo kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, nie spotkałam się wcześniej z takim ciachem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...