wtorek, 5 listopada 2013

Babeczki bananowe

Witajcie,
Dzisiaj przychodzimy do was z małymi, słodkimi babeczkami:) Niedawno Basia dostała silikonową foremkę do babeczek, którą od razu chciałyśmy wypróbować. Ale nie martwcie się, jeśli nie macie takich foremek z powodzeniem możecie je zastąpić zwykłymi formami do muffinek. Pamiętajcie jednak, żeby w tym wypadku wydłużyć czas pieczenia o kilka minut, ponieważ ciastka są większe. Babeczki są bardzo mięciutkie i mocno bananowe. Pasują idealne do popołudniowej kawy lub na podwieczorek. Nie robiłyśmy polewy ani lukru, ponieważ babeczki same w sobie są dosyć słodkie. Przepis pochodzi z tej strony.
Zaglądaliście już na naszego Facebooka?:)


Składniki (na ok 30 sztuk małych babeczek):


1/2 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 średni banan
2 jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180˚C. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na gładką masę.

2. Banana rozgnieć i dobrze wymieszaj z jajkami. Dodaj do masy maślanej, a gdy składniki się połączą, dodaj zapach waniliowy i mleko - nie przerywaj miksowania.

3. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.




4. Napełnij foremki do 3/4 wysokości, wierzch wygładź. Piecz ciasteczka przez 20-24 minuty - brzeg ciastek powinien odchodzić od formy, a patyczek powinien być suchy. Odstaw babeczki do ostygnięcia. Możesz przygotować lukier lub polewę czekoladową.

Smacznego.

Nasze oceny:

Basia: Te babeczki wyglądają ślicznie, z powodzeniem można je przygotować na imprezę. Są bardzo aromatyczne (zasługa cynamonu) i miękkie. Długo zachowują świeżość. Moja ocena: 9/10.


Julka: Fajne, małe bananowe przysmaki. Idealne do proszonej, popołudniowej herbatki! Moja ocena: 9/10.

7 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter