sobota, 9 listopada 2013

Warzywa w sosie ziołowo-maślanym

Witajcie,
Niedawno portal urodaizdrowie.pl umożliwił nam wypróbowanie 4 nowych sosów do warzyw na ciepło firmy Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na wykorzystanie sosu ziołowo-maślanego. Podałyśmy go z mieszanką warzyw i ryżem z curry - naszym ulubionym. Jest to bardzo szybki  i smaczny pomysł na obiad. Niedługo na blogu pojawią się też dania z innymi sosami oraz nasze opinie na ich temat.


Składniki:

mieszanka mrożonych warzyw (450g)
2 paczki ryżu
sos do warzyw na ciepło ziołowo-maślany firmy Knorr
3 łyżki masła
łyżeczka curry




Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju. Wrzuć na patelnię mrożone warzywa i rozmrażaj je pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie zacznij gotować ryż wg przepisu na opakowaniu.


2. Gdy warzywa będą już miękkie dolej do nich trochę wody i gotuj je tak przez następne 3 minuty. Po ich upływie dodaj na patelnię 2 łyżki masła oraz opakowanie sosu do warzyw na ciepło firmy Knorr o smaku ziołowo-maślanym. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

3. Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj w garnku z 1 łyżką masła i łyżeczką curry.

4. Nałóż na środek talerza ryż, a wokół niego warzywa w sosie ziołowo-maślanym.
Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Wyraźny smak maślano-ziołowy idealnie pasuje do warzyw. Jeśli chcecie, by obiad był bardziej sycący dodajcie smażonego kurczaka. Moja ocena: 9/10.

Julka: Idealny sos dla miłośników masła, takich jak ja :) Według mnie składniki sosu Knorra są wymieszane w idealnych proporcjach i z chęcią będę kupować ten sos do obiadów na szybko. Moja ocena: 10/10.

9 komentarzy:

  1. Pamiętam, ze w Lidlu sprzedawali podobną mrożoną mieszankę warzywną z sosem maślanym i to było pyszne, dlatego muszę wypróbować Wasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nam się kiedyś uda znaleźć taką mieszankę w Lidlu to chętnie wypróbujemy:) A przepis polecamy, bo to naprawdę szybkie i smaczne danie:)

      Usuń
  2. Zakupiłam niedawno te sosiki - do brokuła i kalafora oraz do szpinaku. Gdy tylko pojawiły się w sklepie odrazu mnie zaciekawiły. Jeszcze nie próbowałam ale mam nadzieję że się sprawdzą. Bo co prawda to prawda - warzywa trzeba czasem dobrze doprawić albo potraktować konkretnym sosem żeby nie były mdłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteśmy ciekawe, czy będą Ci smakowały:) Daj nam znać:) My też niedługo będziemy te smaki próbowały. Pozdrawiamy:)

      Usuń
  3. Wolę raczej dodawać do warzyw swoje ulubione przyprawy niż takie sosy z torebki, ale raz na jakiś czas można spróbować czegoś innego. Propozycja dość ciekawa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. warzywa-uwielbiam! W takim sosie nie miałam jeszcze okazji jeść, ale wiem, że na pewno bym nie skończyła na jednej porcji :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...