niedziela, 17 listopada 2013

Szpinak w sosie czosnkowo-serowym

Witajcie:) Dzisiaj drugi przepis z wykorzystaniem sosów Knorr do warzyw na ciepło. Tym razem spróbowałyśmy sosu do szpinaku. Basia jest miłośniczką szpinaku i przygotowuje go często, dlatego była bardzo ciekawa tego sosu. Danie robi się bardzo szybko, a do wykonania sosu należy dodać tylko śmietanę. Jednak bez dodatkowych przypraw jest mało wyraźny i trochę bez smaku. Po doprawieniu szpinak jest bardzo dobry. My jadłyśmy szpinak z pieczywem, ale możecie podać go również do obiadu. Jedna porcja tak przygotowanego szpinaku to zaledwie 170 kcal :)

Składniki(na 3 porcje): 
450g mrożonego szpinaku w liściach 
1 mała cebula (lub pół większej) 
2 łyżki masła 
100ml śmietany 18% 
dodatkowo: pieprz, sól, mielona ostra papryka, ząbek czosnku



Przygotowanie: 
1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach masła. Gdy cebula będzie już przezroczysta, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i podsmaż razem jeszcze chwilę. 

2. Dodaj lekko rozmrożony szpinak i mieszaj całość, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. 


3. Zawartość torebki z sosem wymieszaj ze śmietaną i dodaj do szpinaku. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mieloną ostrą papryką. 

 

4. Szpinak podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako pastę do kanapek.

Nasze oceny:


Basia: Szpinak polany sosem Knorr był dobry, jednak ja lubię gdy jest dobrze doprawiony. Nie czułam w sosie ani czosnku, ani sera (jedynie jego zapach). Po dodaniu przypraw danie mi bardziej smakowało. Moja ocena: 8/10. 

Julka: Jako, że do szpinaku nadal się przekonuję, oczekiwałam czegoś bardziej wyrazistego. Podobnie jak u Basi, całość smakowała mi bardziej po dodaniu pieprzu i ostrej papryki. Moja ocena: 7/10.

7 komentarzy:

  1. musze i ja spróbować. Lubię intensywne smaki więc pewnie i ja będe musiała doprawić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak musi być doprawiony mocniej, żeby smakował, więc dobrze wiedzieć, że trzeba jeszcze tę przyprawę poprawić ;) A swoją drogą to niegłupia jest ta mieszanka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie się zgadzamy:) A sos warto mieć, bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie trzeba zrobić ekspresowy obiad:)

      Usuń
  3. A dla mnie te mieszanki to jakaś totalna porażka. Uwielbiam szpinak, ale nie wyobrażam sobie użyć do jego przygotowania mieszanki z proszku. Wystarczy choćby trochę śmietany, czosnku, soli i pieprzu i mamy pyszne danie, bez zbędnych dodatków, które jakby na to nie patrzeć nie są tanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zgadzamy się, że lepiej przygotować taki sos samemu i my tak właśnie robimy. Zwłaszcza, że wiemy co do takiego dania dodajemy. Jednak nie zawsze wszyscy mają czas, żeby spędzać go w kuchni, a jest to bardzo szybki sposób na obiad. Dlatego uważamy, że warto o takich mieszankach wspomnieć. A do drogich nie należą, bo kosztują niecałe 2 zł. :) Pozdrawiamy

      Usuń
  4. mmm uwielbiam szpinak, a dawno nie jadłam. może wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...