Witamy gorąco :)
Dzisiaj przychodzimy do Was z szybką notką, bo czas nas goni. Planujemy grilla i mamy
dużo do zrobienia w kuchni. Kurczak już się marynuje, ale do przygotowania zostały jeszcze szaszłyki i sałatki. Już niedługo poznacie nasze pomysły na dania z
grilla i inne dodatki, które najlepiej smakują na świeżym powietrzu :). A tymczasem mamy dla Was przepis na pyszny, domowy
sernik. Bo sernik to jedno z naszych ulubionych ciast i według nas pasuje na
każdą okazję - również na piknik :) Przepis pochodzi z zapisków mamy Julki.
Składniki:
150g cukru
5 jajek
niecałe 3 paczki herbatników
pół szklanki śmietany 30%
kilogram sera w wiaderku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duże opakowanie budyniu waniliowego
lub śmietankowego (ok 60g)
10 kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Zacznij od wysmarowania blachy do pieczenia
masłem i wyłożenia spodu blachy herbatnikami.
2. Oddziel białka od żółtek i wstaw białka do
lodówki. Żółtka ubij razem z cukrem. Do masy dodawaj partiami ser, cały
czas miksując. Gdy ser się połączy z masą dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i aromat.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodawaj partami do masy jajeczno-serowej, delikatnie mieszając - tylko do połączenia składników. Całość wlej do formy tak, by na środku powstało małe wzniesienie. Piecz
ciasto przez ok. 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 175°C
. Po upływie tego czasu wyłącz
piekarnik i trzymaj ciasto w uchylonym piekarniku przez kolejne 15 minut.
Po wystudzeniu polej sernik polewą czekoladową.
Po wystudzeniu polej sernik polewą czekoladową.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, rozpływający się w ustach sernik. Kremowy i bardzo delikatny. Długo zachowuje świeżość, więc można go przygotować z wyprzedzeniem, potem pokroić na małe kawałki i zabrać ze sobą na piknik. Moja ocena: 9/10.
Julka: Bardzo
smaczny, domowy sernik. W moim domu podaje się go tak jak teraz z polewą
czekoladową lub polewając lukrem, ew posypując cukrem pudrem i zawsze smakuje
rewelacyjnie. Moja ocena: 10/10.
Bardzo lubię serniki :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki klasyczny sernik! Mój ulubiony tylko koniecznie bez rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńPiękny ten sernik wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam, jak bosko smakuje :)
OdpowiedzUsuńwitam a blaszka jakiego wymiaru? pozdr.
OdpowiedzUsuńMniejsza prostokątna blacha, u nas 31×10 cm, ale spokojnie można upiec w trochę większej blaszce:) pozdrawiamy :)
UsuńOjjjj Kocham sernik ! :)
OdpowiedzUsuńna sernik to ja zawsze jestem chętna, pyszności
OdpowiedzUsuńno sernik to czysta rozpusta :) ja robię tylko na Święta, to mój błąd :) Wasz, dziewczyny wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności <3 Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńssseeerrrniiiik!!! :D Ciacho do grilla idealne, haha :)
OdpowiedzUsuńŻyczę zatem udanej majówki! :)
Przepadam za sernikami, taki klasyczny zawsze smakuje doskonale :)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest śmietanka 30%, a potem już nic na jej temat nie ma?
OdpowiedzUsuńKiedy się ją dodaję i czy ubitą?
Faktycznie wkradł się błąd, już poprawiamy. Śmietanę dodaje się zaraz po wmieszaniu sera. Nie ubija się jej. Dziękujemy :)
UsuńWpraszam się. Koniec. Kropka. :-D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy :)
UsuńJa nie jestem jakaś duża miłośniczka sernikowa, ale Wasz wyglada obłędnie, tak domowi, pyszne! Pozdrowienia.
UsuńSernik to moje sztandarowe ciasto na święta - ale robię go na kakaowym spodzie.
OdpowiedzUsuńJeju, ależ fantastycznie wygląda, zjadłabym do dzisiejszej kawy, pycha !
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, sernik idealny Dziewczyny! :)
OdpowiedzUsuńserniczek smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńSerniki, to moja pasja, kocham je piec na różne sposoby, a taki domowy , prawdziwy jak Wasz , to mój u l u b i o n y. Bardzo udany i apetycznie pokazany.
OdpowiedzUsuńTradycyjnie pyszny sernik :) Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńKocham serniki, mniam;)
OdpowiedzUsuń