Bardzo lubimy mango. Jest to owoc który idealnie nadaje się do słodkich wypieków (tarta egzotyczna klik), koktajli, jak i dań obiadowych. Tym razem użyłyśmy mango chutney, bo jeszcze nie miałyśmy okazji go próbować. Z braku czasu kupiłyśmy gotowy produkt, ale na pewno zrobimy wersję domową, bo warto. Chutney wykorzystałyśmy do zrobienia marynaty do kurczaka i był to strzał w dziesiątkę. Mięso było słodko-pikantne, czyli takie jak lubimy najbardziej.
Składniki:
8 pałeczek kurczaka
3 łyżki mango chutney (u nas słodkie)
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Kurczaka umyj, oczyść, jeśli chcesz zdejmij skórę (będzie miał mniej kalorii) i w 3-4 miejscach ponacinaj ostrym nożem. Włóż do formy, w której będziesz danie zapiekać.
2. Mango chutney wymieszaj z musztardą, olejem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Spróbuj, a gdy smak będzie Ci odpowiadał, obtocz kurczaka w marynacie, aby pokryć je z każdej strony.
Nasze oceny:
Basia: Mięso jest soczyste i delikatne. Mogłoby trochę dłużej poleżeć w marynacie, żeby dokładniej przeszło smakami. Z marynaty wytworzył się pyszny sos, któremu nie można się oprzeć. Moja ocena: 9/10.
Julka: Jest to idealny przepis dla fanów pieczonego kurczaka i połączenia smaków słodko-pikantnych, czyli dla mnie :D Szkoda tylko, że nie da się zjeść tych udek w całości by na talerzu nie została nawet odrobina tego pysznego sosu. Moja ocena: 10/10.
Bardzo oryginalne! Jeszcze się z takimi nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńNo no, brzmi super :). Wasz autorski przepis?
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co jest z dodatkiem mango!:)
OdpowiedzUsuńdanie prezentuje się fantastycznie :)
uwielbiam soczystego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńooo... bomba :) i ta skórka!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kurczaka :) Śliczna skórka!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, lubie mięso drobiowe ze słodko ostrą nutką.
OdpowiedzUsuńChutneye warto robić, można z nich wyczarować świetne dania, a same stanowią również
doskonały dodatek do mięs, wędlin,serów.
Polecam przepisy na chutneye moje, nie pożałujecie, są wybitne w smaku.
z buraków i pomarańczy i drugi a właściwie dwa z białej i czerwonej cebuli
Pozdrawiam.
następnym razem zrobimy domowe chutney :) świetne przepisy! pozdrawiamy
Usuńjaki mają piękny kolor, ciekawa jestem smaku dla mnie to coś nowego
OdpowiedzUsuńgdy chutney jest gorący, wtedy czuć intensywnie mango, a wymieszany z resztą przypraw jest słodko-pikantny :)
UsuńAle pięknie wygląda, nie jadłam mięska z mango jeszcze :)
OdpowiedzUsuńZ mango? To brzmi interesująco, bardzo jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńO ja! to moje smaki:)
OdpowiedzUsuń