Witajcie :)
Sezon na rabarbar trwa, dlatego musiałyśmy go wykorzystać do słodkich wypieków. W domu Julki rabarbar przede wszystkim dodaje się do jednego z popisowych ciast jej Mamy, więc wybór był oczywisty. To ciasto kojarzy się nam z czasami dzieciństwa, kiedy Julka nie mogła się powstrzymać i wyjadała je prosto z blachy. Zapraszamy Was na ciasto z rabarbarowo-malinowym nadzieniem, puszystą pianą i pysznym lukrem. Czy można chcieć czegoś więcej?:)
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki krupcztki
szczypta soli
150g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
łyżka kwaśnej śmietany lub łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
Na nadzienie:
niecały 1 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
łyżka kisielu malinowego lub truskawkowego
Przygotowanie:
1. Na ok. 3 godziny przed pieczeniem przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem. Po około 2 godzinach zbierz sok, który zebrał się w naczyniu i przelej go do garnka. Sok zagotuj, dodaj rabarbar i podsmażaj całość przez około 10 minut. W 1/5 szklanki wody rozprowadź czubatą łyżkę kisielu. Zdejmij garnek z ognia, dolej kisiel i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
2. Przygotuj ciasto. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i margarynę posiekaj nożem. Dodaj 4 żółtka wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie śmietanę i zagnieć ciasto.
3. Gotowe ciasto wyłóż do blachy (u nas o wymiarach 35x23 lub 25x25), nakłuj spód widelcem i piecz przez 10-15 minut w 175°C, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij je z piekarnika i lekko przestudź.
4. Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec dodaj do niej 5 łyżek cukru i ponownie porządnie ubij. Na upieczone ciasto, wyłóż masę rabarbarową, a na nią ubitą pianę. Całość piecz przez około 20 minut w 175°C, aż do zapieczenia (lekkiego zbrązowienia) piany.
5. Gdy ciasto wystygnie piana zrobi się lekko wilgotna, by ułatwić sobie późniejsze krojenie, wstaw ciasto ponownie do piekarnika ustawionego na termoobieg lub tylko górną grzałkę i piecz całość jeszcze 5-10 minut w 180°C, do momentu aż piana lekko stwardnieje.
6. Na koniec gdy ciasto już wystygnie, polej całość lukrem.
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a to zasługuje na najwyższe noty. Jest delikatne, lekko kwaskowe z puszystą pianką. Moja ocena: 10/10.
Julka: To jedno z tych ciast, które często robimy w podwójnej porcji, bo znika w ekspresowym tempie. :) Polecam gorąco, nawet dla osób, które do tej pory za rabarbarem nie przepadały. Moja ocena: 10/10.
Zapraszamy na www.comfortfood.pl.
Mamine najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam ciasta z rabarbarem :) To wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńMamine - najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Pozdrawiamy :)
UsuńRabarbar + słodka beza = połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo delikatnie, połączenie rabarbaru i bezy jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńojej jakie pyszne, połączenie super z bezą mmm Pięknej niedzieli!
OdpowiedzUsuńI jak tu się odchudzać ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Mamine ciasta zawsze są najpyszniejsze! To na takie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMamy, zawsze pieką najlepsze ciasta :D Pychotka!
OdpowiedzUsuńJaka cudna i delikatna pianka !
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia.,
O, z pianką to ja baaaardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPychotka! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje to ciasto! : )