sobota, 10 maja 2014

Lekkie piersi kurczaka z grilla

Dzisiaj obiecany pomysł na danie z grilla. Tym razem postawiłyśmy na coś lekkiego, bo przecież nie każdy może się zajadać kiełbasą czy kaszanką. W majówkę zrobiłyśmy grillowane piersi kurczaka w glazurze miodowo-pomidorowej z dodatkiem rozmarynu. Na rozpalonym ruszcie smażyłyśmy je dosłownie kilka minut z każdej strony. Danie wyszło soczyste, miękkie i pełne smaku. Ważne, by zamarynować mięso kilka godzin przed grillowaniem, wtedy skruszeje i dokładnie przejdzie aromatem przypraw i ziół. Takiego kurczaka można też przygotować w piekarniku. Porcja grillowanej piersi z kurczaka ma tylko 180 kalorii.

Składniki:

500g filetów z piersi kurczaka (lub więcej)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka świeżo siekanego rozmarynu
sól i pieprz



Przygotowanie:

1. Filety umyj, oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. W misce rozmieszaj koncentrat pomidorowy z miodem, sosem worcester, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż kurczaka i dobrze wymieszaj (filety powinny być całe nią pokryte). Odstaw do lodówki na kilka godzin.


2. Grilluj piersi kurczaka po kilka minut z każdej strony, mięso powinno być przyrumienione i kruche. My smażyłyśmy je ok. 10-12 min. Podawaj od razu.

Nasze oceny:

Basia: Piersi kurczaka są przepyszne i soczyste. Rozmaryn świetnie pasuje do tej marynaty. Nie martwcie się, jeśli szybko zaczną ciemnieć podczas grillowania - to miód się karmelizuje. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Jest to fajne połączenie słodko-kwaśnej marynaty z delikatnym kurczakiem. Wszystkim bardzo smakowało i zniknęło z rusztu w mgnieniu oka. Nasza ocena: 9/10.


Grillowanie 2014

16 komentarzy:

  1. U mnie to obowiązek dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, wspaniałe mmm uwielbiam takie jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuulala, ale smaka narobiłyście!!!! zdjęcia genialne- już czuje ten zapach!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak z grilla nie wygra u mnie z karkówką, ale wiem-jest boski i plasuje się zaraz na drugim miejscu..
    Ale macie pyszną marynatę-mniaaam! :)
    No i masz babo placek, chce mi się grilla :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne, odkąd spróbowałam kurczaka z grilla lub domowej patelni, nie smażę już na oleju.

    Fajna glazura:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, takie soczyste, w dodatku lubię sos worcester :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentują ! Ojjj zjadłabym takie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię pierś z grilla, muszę spróbować w takiej marynacie ją przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu pysznie, nic dodać nic ująć, smakowite zdjęcia, aż się chce do Waszego grilla przysiąść.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi narobiłyście smaka... a tu pogoda taka, że o grillu w weekend pewnie można już zapomnieć.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudny, wypełniony pysznościami talerz, pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo tak ;) a do tego fryteczki i ketchup mcdonald od Develey <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Cała moja rodzina zajadała się dzisiaj tak przygotowanym kurczakiem. Przepis wędruje do zeszytu z ulubionymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter