środa, 25 listopada 2020

Chrupiące placki dyniowe (na słodko)

 
 
Od rana chodziły za mną placki dyniowe. Pachnące korzennymi przyprawami, puszyste, lekko słodkie. Ale nie miałam puree z dyni. A pieczenie dyni zajmuje tyle czasu, że już dawno byłoby po śniadaniu. Ale mam na to sposób! W zamrażalniku zawsze czeka surowa dynia, pokrojona na kawałki. Rozmraża się szybko, miksuje jeszcze szybciej i świetna baza do zup, ciast i placków gotowa. Placuszki smakują trochę inaczej niż te przygotowane z pieczonej dyni, ale są równie smaczne i zdecydowanie bardziej chrupiące. Spróbujcie.

 Składniki:

  • 1 szklanka surowej dyni (zamrożonej wcześniej i zblendowanej)
  • 5 kopiastych łyżek mąki (u mnie orkiszowa)
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

Przygotowanie: 

Do miski przełóż zmiksowaną, surową dynię. Ja wcześniej mrożę dynię, obraną ze skóry, pokrojoną w kostkę. Po rozmrożeniu jest miękka i łatwo ją zmiksować/zblendować. Wbij jajko, dodaj miód i olej, wymieszaj. Wsyp do masy mąkę, płatki owsiane, cynamon, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj.

Ciasto powinno być dosyć gęste, jeśli spływa z łyżki, dodaj więcej mąki. Rozgrzej patelnię (jeśli tego nie wymaga, nie dodawaj tłuszczu, bo olej jest już w cieście). Nakładaj łyżką placki i lekko spłaszczaj. Jeden placek to jedna łyżka. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem, syropem klonowym albo innym ulubionym. 


 

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter