czwartek, 3 grudnia 2020

Babeczki twarogowe bez cukru

 
Co robisz, gdy masz ochotę na coś słodkiego? Sięgasz od razu po sklepowe smaczki, czy może przygotowujesz desery samodzielnie? Ja na takie "awaryjne" sytuacje mam zawsze kostkę chudego twarogu w lodówce. Sprawdza się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również do wypieków.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na ekspresowe i proste babeczki twarogowe. Zdrowe, bo słodzone tylko miodem, a do tego pożywne. Z powodzeniem zastąpią drugie  śniadanie, a posmarowane domową konfiturą będą idealne na deser. Do grudniowej kawy lub rozgrzewającej herbaty. A jeśli zostanie Ci kilka babeczek, włóż je do zamykanego pojemnika. Po dwóch dniach są nawet lepsze.

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli chcesz, żeby babeczki były słodsze)

Przygotowanie: 

Twaróg zblenduj z bananem (lub rozgnieć widelcem) dodaj resztę składników i starannie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełóż je do foremek na muffinki, wypełnij je w całości. U mnie wyszło 7 foremek napełnionych ciastem. Piecz w 180 stopniach, grzanie góra-dół,  przez 20-25 min.

*Polecam foremki silikonowe, do papierowych ciasto się przykleja i trudno je później odlepić.


 

5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter