sobota, 7 listopada 2020

Ciastka orzechowe z trzech składników

Gdy nagle dowiadujesz się, że trzeba szybko upiec coś słodkiego i masz na to niewiele czasu...z pomocą przychodzi przepis na ciastka orzechowe. Z trzech (tak, dobrze napisałam, z trzech!) składników. Wystarczy wymieszać wszystko w jednej misce, wstawić do piekarnika na 12 minut i gotowe. Kruche i pyszne. A w mojej puszce zostały już same okruszki.

 

Składniki:

  • 280g masła orzechowego dobrej jakości (bez dodatku soli i tłuszczu palmowego)
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub innego słodzika
  • 1 jajko   

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia. Masa będzie klejąca, ale plastyczna. W dłoniach uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz, dociskając widelcem. Dzięki temu ciastka będą miały ładny wzorek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 12 min i wystudź. Na początku ciasteczka będą miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.   


 

4 komentarze:

  1. wspaniałe do chrupania na leśnym spacerze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, aby zabrać je ze sobą na spacer :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, tylko trzy składniki, a taki super efekt :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter