piątek, 19 lipca 2019

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Kto pamięta szyszki z dzieciństwa? Był to mój przysmak, obok bloku czekoladowego.
Sposobów na zrobienie deseru jest wiele. Moja mama, gdy byłam mała przygotowywała szyszki z cukierków irysów. Ja dzisiaj wykorzystałam krówki. Można też użyć masy kajmakowej. A jeśli chcecie, żeby deser był fit, zmiksujcie daktyle (bez pestek) z masłem orzechowym. 

Składniki:
 80 g ryżu preparowanego
300 g krówek
100 g masła
łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Dodaj do masy kakao i ryż, wymieszaj. Lekko przestudź. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę dziel na mniejsze części i formuj w rękach mniejsze kulki. Odstaw na tacę i wstaw do lodówki, żeby masa się schłodziła i zwarła. Przechowuj w lodówce. 


3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter