piątek, 5 lipca 2019

Jak zrobić ogórki małosolne

Zawsze z niecierpliwością czekam na sezon ogórkowy. Małosolne przygotowuję od momentu, gdy pojawią się na rynku. Co tydzień nastawiam nowy słój i z przyjemnością patrzę, jak jest opróżniany. Ogórki małosolne pasują jako dodatek do kanapek, do sałatek, do dań głównych zamiast surówki lub na zupę ogórkową. 
Mam niezawodny przepis, który jest w naszej rodzinie od zawsze. Nie kombinuję z przyprawami, nie zmieniam proporcji. Trzymam się receptury, dzięki temu mam pewność, że ogórki wyjdą smaczne. Wybieram ogórki mniejsze, jędrne, o jednolitym kolorze.
Z podanych niżej składników otrzymasz 1 duży (5 litrowy) słój.

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz:
2 kg ogórków gruntowych
pęczek kopru (najlepiej z korzonkami)
kilka liści chrzanu - możesz kupić gotowy zestaw do kiszenia ogórków, w nim będą liście
kawałek korzenia chrzanu (15 cm)
4 ząbki czosnku 
2,5 l wody
4,5 łyżki soli niejodowanej

Ogórki dokładnie umyj i osusz. Słój wyparz i ułóż na jego dnie trochę kopru, liści chrzanu i ząbek czosnku. Czosnku nie kroję, obieram go i zgniatam lekko nożem, dodaję w całości. Włóż do słoja ogórki, dosyć ciasno, naprzemiennie przekładając je koprem, czosnkiem i liśćmi chrzanu. Dodaj też korzeń chrzanu. Ogórki powinny ciasno wypełnić cały słój, ale nie wystawać ponad jego brzeg.

Przygotuj zalewę - do garnka wlej 2,5 l wody, wsyp 4,5 łyżki soli, wymieszaj i postaw na małym ogniu. Zagotuj, zdejmij z ognia i zostaw, aby zalewa przestygła. Nie zalewaj ogórków wrzątkiem, moim zdaniem najlepiej poczekać, aż woda lekko przestygnie, ale nie będzie jeszcze zimna.  Zalej ogórki pod sam brzeg słoja i połóż nakrętkę. Nie zakręcaj ciasno nakrętki, żeby był lekki przepływ powietrza. Ustaw słój w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. W gorące dni ogórki są gotowe już po 3 dniach. 

Jeśli nie chcesz, żeby ogórki dalej kisły, przełóż je do mniejszych słoików i wstaw do lodówki - przerwie to proces kiszenia. 

Nie wylewaj wody pozostałej z ogórków, możesz ugotować na niej aromatyczną zupę ogórkową.









2 komentarze:

  1. mój tata o tej porze roku dwa razy w tygodniu produkuje solidny słój;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i właśnie za to uwielbiam tę porę roku :D

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter