wtorek, 16 lipca 2019

Grillowany stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka - soczysty, aromatyczny, z minimalną ilością przypraw, które nie zmieniają smaku ryby, a jedynie lekko go podkręcają. Nie kombinuję, posypuję tuńczyka tylko solą i pieprzem, dodaję odrobinę oliwy i tyle. Smak broni się sam.
Wiem, że tuńczyk wzbudza wiele kontrowersji i opinie na jego temat są podzielone. Zatem jeść, czy nie jeść?  Myślę, że i w tej kwestii najlepiej sprawdzi się zasada "jeść z umiarem".

Składniki:

2 steki z tuńczyka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
patelnia grillowa (lub zwykły grill, jeśli masz taką możliwość)

Przygotowanie:
Steki z tuńczyka oprósz solą i pieprzem z obu stron. Natrzyj delikatnie oliwą z oliwek. Patelnię grillową (lub grilla) dobrze rozgrzej. Przełóż steki na patelnię i grilluj ok. 3 minuty z każdej strony. 

Pamiętaj! 
Tuńczyk jest chudą rybą i bardzo szybko może wyschnąć na grillu. Lepiej nie trzymać go za długo nad ogniem. Po 3 minutach steki będą dobrze obsmażone na zewnątrz, a w środku średnio wysmażone. Długość grillowania zależy również od grubości steków. Jednak u nas w sklepach (np. w Lidlu) najczęściej steki nie są bardzo grube i 3 min smażenia z każdej strony w zupełności wystarczą.

9 komentarzy:

  1. bardzo, ale to bardzo lubię takie steki z tuńczyka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny obiad, bardzo lubię stek z tuńczyka, jedyna wada, to że trudno je kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - ja najczęściej spotykam tuńczyka w Lidlu.

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie :) szkoda, że to taka droga ryba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga, to prawda, ale raz na jakiś czas można ;)

      Usuń
  5. Bardzo piękna, zdrowa propozycja obiadowa. Faktycznie nieco droga ryba ale od czasu do czasu można zaszaleć i zrobić sobie święto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, czasem trzeba sobie podogadzać ;)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter