piątek, 2 listopada 2018

Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków

Zupa dyniowa - aksamitna, delikatna i rozgrzewająca. Podaję ją z pestkami słonecznika, które przyjemnie chrupią. Dla mnie jest to obowiązkowe danie w okresie jesiennym. Przygotowuję je na różne sposoby - na słodko, z pomidorami, mleczkiem kokosowym lub na ostro. Tym razem postawiłam na wersję wytrawną, z ziemniakami i szczyptą chilli. Czy Wy również nie wyobrażacie sobie jesieni bez zupy dyniowej?

Jeśli macie ochotę wypróbować inne wersje dyniowe, zajrzyjcie tutaj:
- kremowa zupa dyniowa

Składniki:
500g obranej dyni
250g obranych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta chilli

Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki  i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij cebulę, po czym dodaj do garnka czosnek, dynię i ziemniaki. Posyp warzywa kurkumą, imbirem i ostrą papryką. Wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż warzywa się lekko zrumienią, a przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.

Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, stopniowo dodając mleko, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw krem solą, pieprzem i szczyptą chilli. Podawaj od razu.



8 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter