wtorek, 2 października 2018

Owsianka z olejem lnianym

Owsianka bez gotowania - z owocami i łyżką oleju lnianego. Olej ten posiada masę prozdrowotnych właściwości, min. wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami serca, poprawia wygląd skóry. Lubię jego smak i często wykorzystuję do dań, koniecznie tych na zimno, żeby olej nie stracił swoich wartości. Niewielka ilość dodana do owsianki, dobrze podkręca jej smak i nadaje lekko orzechowy aromat. Moją owsiankę zmieszałam z figami i nasionami goji, ale wykorzystajcie swoje ulubione dodatki. Polecam.

Składniki (na jedną porcję):
1/2 szklanki płatków owsianych (górskie)
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1 łyżka oleju lnianego
sezonowe owoce 

Przygotowanie:
Płatki owsiane przełóż do miseczki, zalej je gorącym mlekiem. Odstaw na 10-15 minut, żeby płatki napęczniały i zmiękły.

W naczyniu wymieszaj miód, cynamon, olej lniany. Gdy składniki się połączą, dodaj je do owsianki. Wymieszaj, udekoruj owocami i od razu podawaj.


13 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter