Owsianka bez gotowania - z owocami i łyżką oleju lnianego. Olej ten posiada masę prozdrowotnych właściwości, min. wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami serca, poprawia wygląd skóry. Lubię jego smak i często wykorzystuję do dań, koniecznie tych na zimno, żeby olej nie stracił swoich wartości. Niewielka ilość dodana do owsianki, dobrze podkręca jej smak i nadaje lekko orzechowy aromat. Moją owsiankę zmieszałam z figami i nasionami goji, ale wykorzystajcie swoje ulubione dodatki. Polecam.
1/2 szklanki płatków owsianych (górskie)
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1 łyżka oleju lnianego
sezonowe owoce
Przygotowanie:
Płatki owsiane przełóż do miseczki, zalej je gorącym mlekiem. Odstaw na 10-15 minut, żeby płatki napęczniały i zmiękły.
W naczyniu wymieszaj miód, cynamon, olej lniany. Gdy składniki się połączą, dodaj je do owsianki. Wymieszaj, udekoruj owocami i od razu podawaj.
często dodaję olej lniany do sałatek, do owsianki jeszcze nie:)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
UsuńWygląda genialnie i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńCiekawy pomysł z dodatkiem zdrowych tłuszczy :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
bardzo polecam :)
Usuńi ładnie podane!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
UsuńOwsiankę można zrobić na tyle sposobów, że trudno by to zliczyć. Twój wygląda bardzo zachęcająco ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję
UsuńWygląda genialnie i na pewno smakuje wyśmienicie !
OdpowiedzUsuń:D ślicznie dziękuję i polecam
Usuń