poniedziałek, 22 października 2018

Napój cytrynowo-imbirowy na wzmocnienie


Napój cytrynowo-imbirowy kojarzy mi się z jesienią, ponieważ właśnie teraz zaczynam go przyrządzać. Lubię jego smak i cenię za prozdrowotne właściwości (wzmacnia odporność i podobno pomaga też dbać o linię 😉) Można przygotować go na dwa sposoby: 

1) na ciepło, żeby się rozgrzać, zapobiec przeziębieniu; 
2) na zimno, przed śniadaniem, żeby oczyścić organizm i pobudzić system trawienny.

Ja osobiście częściej wypijam napój na zimno, przygotowuję wieczorem i rano wyciągam z lodówki. Jedno jest pewne, niezależnie którą wersję wybierzecie, szklanka tego napoju na pewno wprowadzi Was w dobry nastrój. Spróbujcie.

Składniki:
1litr wody
1,5 cytryny
kawałek imbiru (ok 4 cm)
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
1. Na ciepło - do garnuszka wlej wodę, dodaj imbir (obrany i starty na tarce). Wodę zagotuj, odstaw na bok, do lekkiego przestudzenia. Gdy woda będzie ciepła, ale już nie wrząca, przecedź ją przez sitko i dodaj sok wyciśnięty z cytryny, kurkumę oraz miód. Wymieszaj i podawaj od razu.

*Woda nie może być wrząca, żeby miód nie stracił swoich właściwości 

2. Na zimno - do dzbanka lub butelki wlej litr wody, dodaj sok wyciśnięty z cytryn, starty imbir (wcześniej obrany), płynny miód i kurkumę. Dobrze wymieszaj (zakręć butelkę lub przykryj dzbanek) i wstaw do lodówki na noc. Rano, przed śniadaniem, przecedź wodę przez sitko (żeby wyłowić ewentualne kawałki miąższu cytryny i imbir). Wypij przed posiłkiem.


11 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter