piątek, 21 września 2018

Ciastka owsiano-kokosowe

Ciasteczka z 5 składników - z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Do tego piana z białek, słodzidło i cynamon. Ciastka są pożywne, dodają energii, dlatego polecam zabrać je ze sobą na drugie śniadanie. Jeśli macie, możecie dodać jeszcze garść żurawiny, ale nie jest niezbędna. Skosztujcie. Z podanych poniżej proporcji wyszło mi 16 ciasteczek.

Składniki:
100g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
2 białka
5 łyżek ksylitolu
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich ksylitol, zmiksuj. Do piany przełóż płatki owsiane, wiórki i cynamon. Wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj łyżką porcje ciasta (1 łyżka = 1 ciastko). Ugnieć każde ciastko, żeby się nie rozpadało (podczas pieczenia się zlepi).

Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, na ok. 15 minut. Ciastka zarumienią się od spodu i po bokach. Jeśli będziesz je trzymać krócej w piekarniku, będą bardziej ciągnące. Jeśli przetrzymasz chwilę dłużej, zrobią się bardziej kruche. Zostaw do wystudzenia i podawaj.


3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter