poniedziałek, 15 października 2018

Jesienna pasta z czerwonej fasoli

Jesienna pasta z czerwonej fasoli z dodatkiem czosnku. Kremowa, słodkawa i sycąca - nadaje się do kanapek, krakersów, lub jako dip do warzyw. Ja najbardziej lubię podawać ją z chrupiącym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Czerwona fasola zawiera dużo cennych wartości odżywczych, między innymi białko oraz witaminy z grupy B, dlatego warto przemycić ją do naszej diety. Polecam, szczególnie osobom, które nie przepadają za czerwoną fasolą, taka pasta smakuje zupełnie inaczej -  spróbujcie.

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz zimną wodą. Przełóż fasolę do kielicha blendera (lub do naczynia, w którym będziesz rozdrabniać), dodaj obrany ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i ostrą paprykę. Zmiksuj na gładką pastę - jeśli będzie bardzo gęsta, a blender z trudnością miksował, dolej odrobinę przegotowanej wody. Spróbuj pastę i jeśli uznasz, że potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.


10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter