wtorek, 3 lipca 2018

Kremowe risotto z cukinią i łososiem


Risotto z cukinią i wędzonym łososiem - kremowe, delikatne i aromatyczne. Do jego przygotowania nie potrzebujecie wielu składników, pamiętajcie jednak,  żeby wybrać odpowiedni ryż - do risotto. Danie jest odrobinę czasochłonne, ponieważ ryż wchłania stopniowo odpowiednią ilość płynów, ale warto poświęcić ten czas dla efektu końcowego. Gdy podałam je na obiad, nie spodziewałam się, że zniknie tak szybko i  że usłyszę pytanie "kiedy zrobisz je ponownie?" :) Polecam.

Składniki:
150g ryżu arborio (do risotto)
1 cukinia
1 mała cebula
100g wędzonego łososia
2 łyżki oliwy
60ml białego wina
1/2 l bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Gdy cebula będzie złocista, dodaj do garnka ryż, mieszaj i praż go przez 2 minuty. Po tym czasie wlej wino i poczekaj, aż płyn odparuje.

Wlewaj po 1 chochli bulionu warzywnego, mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn. Wlej w ten sposób cały bulion (zajmie to ok 30 min).W międzyczasie cukinię pokrój w drobną kostkę (nie obieraj), posól i podsmaż na patelni na 1 łyżce oliwy. Zdejmij z ognia w momencie, gdy cukinia się zarumieni. Dodaj cukinię do rondla wraz z ostatnią porcją bulionu. Wymieszaj. Po chwili wlej śmietanę. Dopraw danie pieprzem i solą (jeśli potrzeba). 

Gdy bulion się zredukuje, dodaj łososia pokrojonego w cienkie paseczki. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przykryj sanie na 2 minuty a następnie podawaj.




3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter