piątek, 1 grudnia 2017

Pikantne boczniaki po tajsku

Boczniaki po tajsku według przepisu z bloga Jadłonomia, to ostatni hit obiadowy w naszej kuchni. Ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe boczniaki o słodko-pikantnym smaku - wprost rozpływają się w ustach. Aby danie miało wyjątkowy aromat, niezbędne jest użycie tajskiej bazylii - mi udało się kupić bazylię w słoiku, marynowaną w oleju sojowym - dostałam ją w sklepie Auchan.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dania, serdecznie polecam. 

Składniki:

3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli bez pestek (ja miałam bardzo ostrą habanero, dodałam mniej)
olej do smażenia
300g boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
pęczek tajskiej bazylii lub łyżeczka bazylii ze słoika
pieprz

Przygotowanie:

Grzyby pokrój w paski. Chilli i czosnek drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i chilli, smaż przez 10 sekund. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, dodaj na patelnię boczniaki, wymieszaj i smaż 3-4 minuty, aż grzyby staną się złociste.

Zmniejsz ogień i dodaj do grzybów sos sojowy oraz cukier, wymieszaj. Po 2 minutach spróbuj, czy danie jest odpowiednio słodkie, słone i ostre. Jeśli uważasz, że jest mało wyraziste, dopraw. Na koniec dodaj tajską bazylię i pieprz. Wymieszaj i wyłącz ogień. Podawaj od razu z ryżem lub pieczywem.



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię boczniaki :) Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz boczniaki, to danie na pewno Ci zasmakuje :)

      Usuń
  2. wspaniałe danie :) lubię takie eksperymenty w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię boczniaki, w tej wersji kuszą bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wypróbuję, bo brzmi smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie przygotowałabym to danie, bo bardzo lubię boczniaki, ale obawiam się, że nie dostanę w swoim mieście tajskiej bazylii:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boczniaków w takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy :D Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter