sobota, 30 grudnia 2017

Pomarańczowa szarlotka (fit)


Szarlotka z nutą pomarańczową, na spodzie z daktyli i suszonych śliwek. Ciasto ma słodki spód, kwaskowe nadzienie i chrupiący wierzch. Rodzina się nie zorientowała, że ciasto jest "fit" i o to chodziło. Upiekłam je na Wigilię, ale tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dlatego przygotowałam je po raz kolejny - będzie na sylwestra (mam taką nadzieję). Częstujcie się Kochani. Przepis znaleziony na stronie sylwiawitek.pl

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Oby był jeszcze lepszy!

Składniki:
Spód:
1/2 szklanki daktyli (najlepiej bez syropu glukozowo-fruktozowego)
1/2 szklanki suszonych śliwek
szklanka orzechów włoskich
2/3 szklanki płatków owsianych
olej kokosowy do wysmarowania formy

Masa jabłkowa:
1/2 kg jabłek
4 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka pomarańczowa

Ciasto na wierzchu:
1/3 kostki masła
2/3 szklanki mąki
łyżka ksylitolu

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania spodu. Daktyle i suszone śliwki zalej wrzątkiem i ostaw na 15 minut. Po tym czasie owoce odcedź i przełóż do malaksera lub miski, w której będziesz mielić. Dodaj do owoców płatki owsiane i orzechy włoskie (obrane, bez skorupek!). Zmiksuj całość na jednolita masę. Formę (u mnie kwadratowa, bok 20 cm) wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 min.

2. Gdy spód będzie w piekarniku, przygotuj masę. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte jabłka do rondelka, dodaj ksylitol i duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaj cynamon. Jeśli jabłka puszczą dużo soku, duś je trochę dłużej, do momentu, aż wyparuje większość soku.  Do masy jabłkowej wsyp galaretkę i wymieszaj.

3. Masę wyłóż na upieczony spód. Przygotuj ciasto na wierzch. Masło, mąkę i ksylitol zagnieć szybko na ciasto (szybko, żeby masło nie zdążyło się rozpuścić) i uformuj wałeczki. Ułóż je na przygotowanej masie jabłkowej. Możesz też ciasto rozwałkować i wyłożyć cały płat na masę (według uznania). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut, do momentu, aż ciasto na wierzchu się zrumieni. Zostaw do wystudzenia i podawaj.


4 komentarze:

  1. smakowita szarlotka :) ciekawe urozmaicenie z pomarańczową galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i te warstwy ^^ Również wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter