niedziela, 24 grudnia 2017

Świąteczne Katarzynki

Święta bez pierniczków? W moim domu to nie przejdzie. W tym roku postanowiłam upiec katarzynki, które są, obok pierniczków Lebkuchen (klik), naszymi ulubionymi. Pierniczki wyszły miękkie i puszyste, ładnie wyrosły i mają przyjemny, korzenny aromat. Przechowujcie je w zamkniętym pojemniku, a dłużej zachowają świeżość. Przepis z bloga SkutecznieTV. Częstujcie się, a ja wracam do kuchni przygotowywać resztę potraw.

Kochani życzymy Wam zdrowych, radosnych i pysznych Świąt !

Składniki:
1 jajko
1/4 szklanki cukru
250g płynnego miodu
10g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
400g mąki pszennej
100g mąki żytniej
łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1. Jajko wbij do miski i zmiksuj z cukrem, do momentu, gdy jajka zrobią się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość.

2. Do garnka wlej miód, dodaj przyprawę do piernika, cynamon i imbir, podgrzewaj na małym ogniu, aż miód będzie ciepły (nie doprowadzaj do wrzenia). Zdejmij z ognia.

3. Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszaj. Do mąki wlej miód z przyprawami, wymieszaj łyżką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (ciasto będzie gęste, więc mikser przyda się tylko na początku). Następnie dodaj jajka z cukrem i zacznij wyrabiać ciasto rękami. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany. Gdy ciasto będzie suche dodaj jeszcze jedną łyżkę (ale niekoniecznie, uważaj żeby ciasto nie zrobiło się zbyt płynne). Dobrze wyrobione ciasto będzie lepkie, ale spójne, konsystencją będzie przypominać plastelinę.

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Pamiętaj o podsypywaniu blatu i wałka mąką, żeby ciasto nie przywierało. Foremkami wykrawaj pierniki (jeśli nie masz foremki w kształcie katarzynek, użyj dowolnych) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które zostało z wykrawania ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrój pierniczki. I tak do momentu, aż wykorzystsz całe ciasto. Układaj pierniczki na blaszce zachowując odstępy, bo ciasteczka rosną.

5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni, piecz ok. 15 minut (pierwsza partia u mnie piekła się chwilę dłużej, bo piekarnik się dopiero nagrzewał). Piecz do momentu, aż pierniczki się zarumienią (nie dłużej, bo będą twarde). Wyjmij z pieca i zostaw do wystudzenia. Możesz je polukrować i ozdobić.


3 komentarze:

  1. domowe katarzynki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniczki, domowe są najlepsze :)
    Obserwuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter