sobota, 30 lipca 2016

Marynowane pomidorki koktajlowe - czas na przetwory

Marynowane pomidorki koktajlowe otwierają sezon na przetwory. Nie są to może tradycyjne weki, które zalewa się octem, pasteryzuje i które mogą stać miesiącami w szafce, ale smakują wybornie i dlatego dzielimy się z Wami przepisem. Pomidorki genialnie smakują z kanapką posmarowaną twarożkiem, są świetne jako dodatek do sałatek, do mięs, a nawet wyjadane prosto ze słoika. Pomidorki zalewamy olejem i oliwą, dlatego warto je lekko odsączyć przed podaniem, ale nie pozbywajcie się tej oliwy! Jest pełna smaków i aromatu - świetnie będzie się nadawała jako dressing do sałatek. Przepis z niezawodnej książki "Pysznie bez glutenu".

* Pomidorki warto zacząć przygotowywać wieczorem, żeby suszyły się całą noc w piekarniku.

wtorek, 26 lipca 2016

Cukinia faszerowana warzywami i kaszą jaglaną

Lubicie faszerowane warzywa? Nam takie kolorowe dania z cukinią, papryką czy pomidorami kojarzą się z latem. Bardzo lubimy je przyrządzać. Upieczone warzywa, dobrze doprawione wprost rozpływają się w ustach. Dzisiaj na stole ląduje cukinia faszerowana, podana na dwa sposoby - jedna bez mięsa, z warzywami i kaszą jaglaną. Druga wersja z mięsem mielonym, bo niektórzy nasi domownicy muszą mieć mięso i koniec ;) Przepis znaleziony na stronie kwestiasmaku.com

piątek, 22 lipca 2016

Kurczak w zielonym curry


Witajcie :)
Od dłuższego czasu Julka interesuje się kuchnią azjatycką, stąd też pomysł na przepis z użyciem pasty curry. Według nas najbardziej aromatyczna jest jej zielona wersja, choć w zależności od producenta różni się odrobinę składem. Większość składa się z mieszanki trawy cytrynowej, galangalu, imbiru, papryczki chili, pasty krewetkowej oraz sosu rybnego. My proponujemy Wam kurczaka z zieloną pastą curry, warzywami i mleczkiem kokosowym. Taka porcja wystarczy na 2-3 dni więc mimo, iż zajmie trochę czasu warto go znaleźć ;)

poniedziałek, 18 lipca 2016

Zupa krem rzodkiewkowa

Rzodkiewkowa to typowo wiosenna zupa - podawana na ciepło jest pyszną alternatywą dla chłodników, na które jeszcze przyjdzie sezon. Przyznajemy, że trochę się spóźniłyśmy z dodaniem tego przepisu, ponieważ lato trwa w najlepsze, ale lepiej późno niż wcale :). Właśnie dzisiaj, w pochmurny i zimny poniedziałek chętnie sięgniemy po miskę tej kremowej, delikatnej i rozgrzewającej zupy.  Spróbujcie, bo przygotowuje się ją w ekspresowym tempie i smakuje pysznie.

środa, 13 lipca 2016

Serowe fit babeczki z nadzieniem

Babeczki serowe z dżemem odkryłyśmy jakiś czas temu, szukając inspiracji na zdrowe słodkości. Jak wiecie uwielbiamy desery, czekoladę i wypieki, ale zbliżają się wakacje. W związku z tym mamy postanowienie, żeby ograniczyć ilość cukru ;) Przygotowałyśmy wspomniane babeczki i okazało się, że są pyszne. W smaku delikatne, przypominające pączki, w konsystencji puszyste i wypełnione dżemem owocowym. Zdecydowanie polecamy. Przepis ze strony Zrzuć Brzuch.

niedziela, 10 lipca 2016

Kasza jaglana z chia na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie, czyli popularna jaglanka, to pyszny i zdrowy pomysł na rozpoczęcie dnia. Ugotowana na mleku (lub wodzie), z dodatkiem nasion chia i podana z ulubionymi owocami da Wam zastrzyk energii na cały poranek. Jeśli lubicie śniadania na ciepło, często robicie sobie owsiankę, a jaglanki jeszcze nie jedliście, spróbujcie koniecznie. Jest delikatna, kremowa i za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od dodatków. Jeżeli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy jaglanej, przygotujcie ją dzień wcześniej i odgrzejcie.

czwartek, 7 lipca 2016

Kokosowy krem z buraków


Witajcie :)
Ręka w górę kto lubi buraczki?:) My buraki uwielbiamy, jednak nie zawsze mamy czas by przygotować z nich coś pysznego. Wystarczył jednak rzut oka na przepis Marty Dymek na kokosowy krem z buraka i już buraki siedziały w piekarniku. Pewnie już to pisałyśmy, ale naprawdę polecamy Wam książkę "Jadłonomia. Kuchnia roślinna, 100 przepisów nie tylko dla wegan". Tytuł nie kłamie, bo nawet największy mięsożerca rozpływa się przy tych potrawach. :) W tym wypadku przy kremie z pieczonych buraków z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki. Wprost idealna zupa na letnie obiady.

poniedziałek, 4 lipca 2016

Domowe lody truskawkowe

Kochani!
Dzisiaj coś dla ochłody, czyli domowe lody. ;) Chyba najszybsze i najprostsze, bo wystarczą tylko 3 składniki i 3 minuty, żeby je przygotować. Nie żartujemy - nie potrzebujecie maszynki do lodów ani kilku godzin, żeby lody zamarzły. Wystarczy wsadzić owoce do zamrażalnika - my wykorzystałyśmy truskawki, ale weźcie swoje ulubione. Oryginalny przepis znalazłyśmy w książce "Pyszne 25", ale zamiast sorbetu zrobiłyśmy kremowe lody.

piątek, 1 lipca 2016

Spaghetti z cukinii



Witajcie :)
Pewnie podobnie jak my nie jesteście fanami gotowania czegokolwiek przy takich temperaturach jakie nas ostatnio dopadły. Jeśli tak jest, to może będziecie zainteresowani spaghetti bez gotowania?:) Tu z pomocą przychodzą znajomi weganie, a dokładniej książka kucharska Marty Dymek, znanej jako Jadłonomia. Proponuje ona spaghetti z cukinii z sosem z suszonych pomidorów i prażonych pestek dyni. Pyszności!:) Do przygotowania takiego spaghetti potrzebna jest obieraczka do warzyw typu julienne - można ją kupić w Internecie lub w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Julienne nie kosztuje więcej niż 15 zł, a dzięki niej wyczarujecie wiele smacznych potraw :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...