niedziela, 29 maja 2016

Zielona zupa bazyliowa


Witajcie :)
Za oknami mamy zieleń w pełnym rozkwicie, więc czemu by nie mieć zieleni na talerzu?:) Obie uwielbiamy warzywa i owoce zatem zieleń to nasz kolor. Nic więc dziwnego, że z ciekawością przetestowałyśmy przepis na pyszną zieloną zupę bazyliową. Właściwie jest tu zupa warzywna z fasolą, makaronem ryżowym i pesto bazyliowym, ale gdy połączycie to razem otrzymacie bardzo intensywną w smaku zupę z bazylii :) Każdy kto jej próbował, zgodnie prosił o dokładkę, zatem nie zastanawiajcie się długo i próbujcie!:)
Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" 05.2013.


Składniki:
2 pory
mała cukinia
100g mrożonego groszku
ok 1,2 litra bulionu
pół puszki pomidorów bez skóry
puszka białej fasoli
100g makaronu ryżowego

pesto
doniczka bazylii
ząbek czosnku
2-3 łyżki słonecznika
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Po 2-3 minutach dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zielony groszek, zalej bulionem ( w wersji dla leniwych polecamy użyć 1 kostkę rosołową i jedną bulionetkę) i gotuj przez 5-10 minut.


2. Podczas gdy zupa się gotuje, zrób pesto. Zmiksuj liście bazylii z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem, oliwą oraz solą i pieprzem.


3. Do garnka z zupą dodaj pół puszki pomidorów (warzywo i płyn) oraz opłukaną z zalewy fasolę. Całość przypraw solą i pieprzem i gotuj kolejne 5-10 minut. Oddzielnie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Tuż przed podaniem wymieszaj zupę z przygotowanym wcześniej pesto. Rozlej do misek, dołóż makaron i posyp świeżą bazylią.


Nasze oceny:

Basia: Ta zupa jest przepyszna, zarówno sama jak i z pesto bazyliowym. Z każdą łyżką zupy wyczuwalne są inne aromaty. Moja ocena: 9/10.

Julka: Zuba bazyliowa to strzał w 10! Zachwyca dawką warzyw oraz mocnym akcentem w postaci pesto. Moja ocena: 10/10.

9 komentarzy:

  1. Takie włoskie minestrone😀Bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł na zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja :O takie połączenie smaków trochę dla mnie nietypowe, ale zapowiada się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo szalona ta zupa, ciekawe czy by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesująca zupa, podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny wspaniała zupka, jestem pewna, że będzie mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny wspaniała zupka, jestem pewna, że będzie mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawa zupa, takiej nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...