piątek, 27 listopada 2015

Risotto pieczone z dynią

Sezon na dynię powoli się kończy więc najwyższa pora podzielić się z Wami naszym ostatnim odkryciem. Pieczonym risotto z dynią - po pierwsze jest rewelacyjne w smaku, po drugie nie musicie przy nim stać i dolewać bulionu, by osiągnęło idealną konsystencję. Wszystko robi się praktycznie samo, a Wy musicie tylko poczekać pół godziny. Przepis pochodzi z książki Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto."

Składniki:
1 cebula
1 łyżka oliwy
listki szałwii
2 szklanki (400g) ryżu do risotto
800g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1,25l bulionu drobiowego
sól, pieprz
30g masła i 30 g startego parmezanu


Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej duży rondel (który można wstawić do piekarnika), wlej oliwę, wsyp posiekaną cebulę i podsmażaj ją przez kilka minut. Dodaj do cebuli 10-12 listków szałwii i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie do rondla przełóż dynię i ryż, całość zalej bulionem, wymieszaj.


Rondel przykryj pokrywką (jeśli nie masz takiego, który można wstawić do piekarnika, przełóż risotto do naczynia żaroodpornego) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 30-35 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze lekko płynną konsystencję, a ryż nie będzie już twardy, wyjmij je z piekarnika.

Do risotto dodaj sól, pieprz, masło i starty ser. Mieszaj do momentu, aż masło i ser się rozpuszczą, a risotto zgęstnieje. Podawaj od razu.

4 komentarze:

  1. dyniowego jeszcze nie robiłam, smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szałwię z dynią łączyłam na razie tylko w placuszkach, ale widać najwyższy czas spróbować tego połączenia z risotto. Dobrze, że zrobiłam zapasy dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter