piątek, 13 listopada 2015

Jesienne ciasto dyniowe


Co powiecie na wyśmienite ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem? Z dużą ilością soczystego i słodkiego puree z dyni, które sprawia, że nie trzeba już dodawać tyle tłuszczu i cukru, co do innych wypieków. Ze składnikami mieszanymi bez użycia miksera, co zajmuje tylko 5 minut. I z pieczeniem, podczas którego po całym domu rozchodzi się cudowny aromat cynamonu i imbiru. Macie ochotę na kawałek? Spróbujcie koniecznie - my nie potrafimy mu się oprzeć.


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
500g puree z dyni*
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej misce utrzyj jajka z puree z dyni i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Do masy dyniowej dodaj suche składniki i całość dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do niewielkiej formy (u nas kwadratowa o boku 20 cm), wysmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch ciasta.



3. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Wyjmij i wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Moja ocena - Basia: Jest to idealne ciasto dyniowe. Zawiera w sobie smaki i aromaty jesieni. Jednak ma mały minus - wychodzi go zdecydowanie za mało. Ocena: 10/10.




*JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI * miąższ dyni oczyść z pestek, pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Piecz ok. 30 minut, w temp. 180ºC, aż dynia będzie miękka. Wystudź, zdejmij skórę i zmiksuj na gładkie puree.




11 komentarzy:

  1. Ja bym nie mogła się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) A jak jeszcze jest tam cynamon i imbir, to kupuję od razu ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w dyni :-) świetne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. dyniowe cudo! uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni.. trafione w sedno! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w zapasie piękną dynię i teraz już wiem, że zrobię z niej takie pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Muszę upiec takie dyniowe znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadałbym, szczególnie teraz do kawki:D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...