poniedziałek, 29 czerwca 2015

Risotto z porem i zielonym groszkiem


Witajcie :)
Dziś przyszła pora na risotto z pora ;) Wybaczcie, ale nie mogłyśmy się powstrzymać :)
Risotto to jedno z dań, które wg nas pokazują poziom umiejętności kucharskich danej restauracji. Jak pewnie wiecie, najważniejsze w przygotowaniu tego dania jest powolne dolewanie bulionu do ryżu, oraz uchwycenie momentu gdy jest on ugotowany, a ziarenka ryżu są pojedyncze. My nasze pierwsze risotto odrobinę przegotowałyśmy - obiecujemy poprawę! - ale i tak było pyszne :) Jeśli nie lubicie porów, to zastąpcie je startą cukinią i dajcie trochę więcej cebuli, a też będzie Wam smakować.


Składniki:
ok 300g ryżu arborio
szalotka
3 pory
ok 1 - 1,5 l bulionu
200g mrożonego groszku
3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:
1. Szalotkę drobno posiekaj, pora umyj i pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na niej szalotki z porem. Po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, 2-3 minuty. 


2. Następnie wlej 3 chochle bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodaj następną porcję bulionu (łącznie ok 8-9 łyżek), często mieszając. Po dodaniu 8 chochli wrzuć do garnka mrożony groszek i całość dokładnie wymieszaj. Gdy groszek i ryż będą miękkie, a nie rozgotowane risotto jest gotowe.



3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj większość parmezanu i dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze i udekoruj je świeżą bazylią i odrobiną parmezanu.

Nasze oceny:

Basia: Danie w tej wersji bardzo mi smakowało. Jest pyszne i sycące. Moja ocena: 9/10.

Julka: Uwielbiam risotto! Najlepsze jadłam w Chorwacji ze świeżymi truflami i od tego czasu jest to jedno z moich ulubionych dań. Moja ocena: 10/10.


5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter