czwartek, 23 kwietnia 2015

Chleb czosnkowy + 6 edycja ŁSFF

Witajcie :)
Czy Wy też uważacie, że najlepsze pieczywo wychodzi w domu?:) Już od jakiegoś czasu mamy "fazę" na wypróbowywanie nowych pomysłów na chleby oraz bułki. Jedne przepisy są przeciętne, a inne (tak jak dzisiejszy) okazują się strzałem w 10! Dlatego prezentujemy Wam chleb czosnkowy i to nie byle jaki, bo podczas pieczenia bardzo ładnie wyrasta i możecie się delektować domowym pieczywem nawet kilka dni (oczywiście o ile nie zjecie go tuż po upieczeniu). Przepis pochodzi z niezawodnej strony gotuj.skutecznie.tv.

Jeśli jednak nie należycie do osób, które uwielbiają piec, za to lubicie jeść, to zapraszamy Was serdecznie w najbliższy weekend na Piotrkowską 217, gdzie odbędzie się 6 edycja Łódź Street Food Festival. My zagościmy na festiwalu po raz czwarty i już nie możemy się doczekać spotkań z Wami.
Ps. Jedną z pozycji w naszym menu będzie właśnie chleb czosnkowy, podawany m.in. z wegańskim smalcem. Całe menu poznacie jak zawsze w piątek, na naszym profilu fb. :)

Składniki (na 1 duży bochenek):

500g mąki pszennej typ 500
20g świeżych lub mrożonych drożdży
300ml letniej wody
3/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 niepełna łyżka oliwy

Przygotowanie:

1.Drożdże rozpuść w 300ml letniej wody, dodaj do nich cukier i łyżkę mąki (odejmij ją z 500g), całość wymieszaj, odstaw na bok.


2. Mąkę wymieszaj z solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozprowadź czosnek starannie w mące (najlepiej palcami), żeby nie zbrylił się w jednym miejscu. Dodaj niepełną łyżkę oliwy i drożdże z wodą. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a później wyrabiaj rękami przez ok. 3-5 min.



3. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli klei się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Natomiast jeśli jest za twarde, dolej odrobinę letniej wody. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i uformuj bochenek. Ostrym nożem zrób kilka nacięć pod ukosem. Spryskaj bochenek wodą i posyp mąką. Ponownie zostaw do wyrośnięcia lub wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C na 15 min (w ten sposób chleb szybciej wyrośnie).



5. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do temperatury 200
°C przez 50-55 min, aż skórka zbrązowieje. Zostaw do wystygnięcia.


Nasze oceny:

Basia: Ten chleb jest przepyszny i bardzo aromatyczny i do tego ma chrupiącą skórkę. Najbardziej smakuje mi posmarowany masłem. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam czosnek w każdej postaci, więc i ten chleb bardzo mi pasuje. Następnym razem dodam jeszcze trochę czosnku niedźwiedziego, żeby podkręcić smak na maksa. Moja ocena: 10/10.




8 komentarzy:

  1. Chleb czosnkowy to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma fajny kształt! Już wyobrażam sobie z niego pyszne grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super chlebek. Domowe pieczywo jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taaak, domowe chleby są naaajlepsze! <3
    mniam.. z czosnkiem bardzo odważnie zrobiłyście, intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, taki chlebek to u mnie w domu się spodoba, wszyscy mają czosnkowe zboczenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter