poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ciasto waflowe z kremem kawowym


Witajcie,
Jak u Was mija Śmigus Dyngus? Zostaliście zlani wodą? A może u Was nie obchodzi się Lanego Poniedziałku? U nas tradycyjnie, podczas spotkania z rodzinami polewamy się symbolicznie wodą, a później siadamy do świątecznego obiadu. A po obiedzie nie może zabraknąć wypieków - babek, mazurków i serników. W tym roku postanowiłyśmy przygotować też coś innego - ciasto bez pieczenia, przekładane waflami i kremem kawowym. Jest to deser dla dorosłych, ponieważ ma w sobie kawę i mocno wyczuwalną nutę alkoholu. Nie można go zjeść za dużo, bo jest dosyć ciężki, ale przecież w Święta trzeba spróbować wszystkiego po trochu. :) Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników".

Składniki:

3 jajka
250g cukru pudru
250g masła
150g mlecznej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru kawowego/tiramisu
wafle tortowe
80g wiórków kokosowych
suszona żurawina/migdały lub inne bakalie
szczypta soli,
olej

Przygotowanie:


1.  Jajka ubij za pomocą miksera (powinny podwoić swoją objętość). Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas ubijając.

2. Czekoladę rozpuść na małym ogniu w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z kawą rozpuszczalną. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej czekolady dolej likier i stopniowo dodawaj miękkie masło. Następnie do masy dodaj jajka z cukrem pudrem. Miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Odłóż odrobinę masy do dekoracji (2-3 łyżki).


3. Formę keksówkę posmaruj cienką warstwą oleju i starannie wyłóż folią spożywczą (zostaw wystający brzeg). Wafle przytnij tak, by uzyskały rozmiar formy. Dno formy (wyłożone folią) posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego, przykryj waflem. Następnie ponownie wyłóż masę i przykryj kolejnym waflem, delikatnie dociśnij dłonią. Czynność powtarzaj do wypełnienia całej formy, na wierzchu powinien zostać wafel.


4. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie deser wyjmij z formy, posmaruj pozostałą masą, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj bakaliami. Wstaw do lodówki do stężenia. Deser kroi się najlepiej gdy jest dobrze schłodzony.

Nasze oceny:

Basia: Pierwszego dnia po przygotowaniu alkohol był mocno wyczuwalny, ale już kolejnego dnia nie dominował i świetnie łączył się z resztą składników. Jest to idealne ciasto dla dorosłych. :) Moja ocena: 9/10.

Mama Julki: Ciasta z dodatkiem alkoholu należą do moich ulubionych. Jednak następnym razem zmniejszę ilość kawy i zastąpię ją kakao by smak był łagodniejszy. Moja ocena: 8/10.


11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na ciasto waflowe! Zapamiętam, na pewno zrobię :)
    A święta dobrze, że się kończą. Wkurzało mnie, że inni mogą jeść, a ja nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, aż muszę sięgnąć po kawałek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. To musi być pyszne. A co do lania to tak symbolicznie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takiego ciasta, a brzmi wspaniale! bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o ja! Wygląda bosko.. zjadłabym cały :D na raty, ale raczej cały :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przekładaniec, na waflach naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny, nawet nie wiecie ja ja lubię Wasze pomysły! są takie..nietuzinkowe :)
    Ciacho wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...