czwartek, 23 stycznia 2014

Tarta z brokułami i kurczakiem



Witajcie :) Wyobraźcie sobie, że przychodzicie po pracy do domu, jesteście bardzo głodni i nie macie siły ani ochoty na długie stanie w kuchni. Co wtedy? Jakie macie sprawdzone sposoby na szybki obiad? My w takich chwilach zawsze mamy w lodówce ciasto francuskie, ponieważ przy jego pomocy szybko można przygotować sycące danie. Tym razem połączyłyśmy ciasto z kurczakiem, brokułami i sosem śmietanowym. Polecamy dodać jeszcze cebulę albo pora, żeby przełamać delikatny smak tarty.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
filet z kurczaka ok 350g
1 brokuł
150ml śmietany 18%
2 jajka
garść startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, granulowany czosnek



Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę i dopraw do smaku - u nas: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek. Kurczaka obsmaż dokładnie na patelni polanej olejem. 

2. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj w lekko posolonej wodzie aż trochę zmięknie (ok. 2-3 minuty).


3. Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją lekko oliwą i wyłóż ciastem francuskim(możesz je nakłóć widelcem, ale nie jest to konieczne). Dodaj brokuły i kurczaka. W misce wymieszaj śmietanę z roztrzepanym jajkiem, dosyp trochę gałki muszkatołowej, dodaj część sera i  wylej do formy. Posyp po wierzchu tartym serem.


4. Piecz ok 30 minut plus 5 minut z termoobiegiem (by brzegi się zarumieniły) w temperaturze 180˚C.

Nasze oceny:
Basia: Kurczak, brokuły i sos śmietanowy to bardzo smakowite połączenie. Jednak następnym razem dodam jeszcze cebulę i czosnek, żeby lekko zaostrzyć smak. Polecam, bo jest to szybki i prosty sposób na pyszną tartę. Moja ocena: 9/10.

Julka: Fajny pomysł na szybki obiad. Wszystkie składniki do siebie pasują, ale podobnie jak Basia dodałabym cebuli lub pora dla podkręcenia smaku. Moja ocena: 9/10.

7 komentarzy:

  1. Wersję bezmięsną na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam brokułowe tarty :) Jutro zabieram się sama za jeden brokułowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, a nie podpiekacie najpierw ciasta fr osobno, a dopiero potem reszta? Bo u mnie inaczej rozmoczone wychodzi strasznie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podpiekamy ciasta, ale praktycznie zawsze nakłuwamy je widelcem - dzięki temu para, która wydobywa się podczas pieczenia ma gdzie uciec i ciasto pozostaje chrupiące :)

      Usuń
    2. ok, dzięki, to trochę też kwestia mojego piekarnika, słabo doły dogrzewa:(

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...